Rusia trece la atac. Moscova solicită Marii Britanii să investigheze acțiunile „periculoase” din Marea Neagră

Rusia trece la atac. Moscova solicită Marii Britanii să investigheze acțiunile „periculoase” din Marea Neagră

Potrivit Ministerului rus al Apărării, Kremlinul consideră că acțiunile distrugătorului britanic HMS Defender sunt o încălcare a Convenției ONU privind dreptul maritim și a solicitat autorităților britanice să facă o investigație în acest caz pentru a preveni apariția unor incidente similare în viitor.

Declarația vine după ce autoritățile de la Moscova au anunțat că o navă militară rusă a tras focuri de avertisment asupra distrugătorului HMS Defender al Marinei Regale britanice, iar un avion rusesc a lansat bombe în calea sa, după ce nava NATO a intrat în apele ruseşti din Marea Neagră.

Rușii au tras focuri de avertisment asupra unui distrugător britanic în Marea Neagră

Ministerul britanic al Apărării a negat însă incidentul, spunând că nava „executa o trecere nevinovată prin apele teritoriale ale Ucrainei, conform legislației internaționale”, iar rușii probabil „desfășurau un exercițiu cu trageri de artilerie în Marea Neagră”.

Rusia consideră acțiunea drept încălcarea Convenției ONU din 1982

„Ministerul rus al Apărării consideră acțiunile periculoase ale distrugătorului Royal Navy drept o încălcare flagrantă a Convenției ONU din 1982 privind dreptul maritim. Ministerul rus al Apărării a solicitat părții britanice să efectueze o investigație aprofundată asupra echipajului HMS Defender”, arată un comunicat al Ministerului Apărării.

Ne puteți urmări și pe Google News

Marea Britanie neagă orice atac din partea Rusiei asupra distrugătorului aflat în Marea Neagră

Ministerul a subliniat că atașatul militar al Marii Britanie a fost convocat la Direcția principală a cooperării internaționale a ministerului, unde a fost informat despre poziția ministerului rus.

„Partea britanică a fost informată că distrugătorul HMS Defender care operează în partea de nord-vest a Mării Negre a încălcat astăzi granița națională rusă, călătorind trei kilometri în apele teritoriale de lângă Capul Fiolent", a spus ministerul.

Conform marinei britanice, distrugătorul de „tip 45” HMS Defender, înarmat cu rachete antiaeriene, face parte din grupul de luptă al portavionului HMS Queen Elizabeth, desfăşurat în Marea Mediterană și execută, în prezent, o serie de misiuni în Marea Neagră.

Rolul principal al HMS Defender este de a oferi apărare antiaeriană folosind  sistemul antirachetă Sea Viper. Cu o autonomie de până la 70 de mile, Sea Viper este cu adevărat o forță de care trebuie să ții cont.