Rusia: "SUA trebuie să îşi regândească politica externă"

Rusia: "SUA trebuie să îşi regândească politica externă"

"Mizăm pe o altfel de abordare a problemelor de politică externă din partea americanilor, în special în relaţia sa cu Rusia. Sperăm că această înnoire va aduce soluţii constructive pentru a face faţă problemelor impuse de criza financiară", a fost reacţia Ministerului de Externe de la Moscova.

Opriţi atacurile împotriva civililor! Preşedintele Afganistanului, Hamid Karzai, l-a felicitat pe Barack Obama pentru victorie, dar a adăugat că Statele Unite trebuie să facă eforturi pentru a evita victimele în rândul civililor afgani.

"Prioritatea noastră este de a pune capăt victimelor civile în Afganistan. Războiul împotriva terorismului nu trebuie purtart în satele afgane", a subliniat acesta într-o conferinţă de presă".

Afganistanul va fi principala preocupare de politică externă a administraţiei Obama, a declarat astăzi ambasadorul american în Afganistan, William Wood.

"Afganistanul nu a fost un subiect de dezacord între cei doi candidaţi. Amândoi au subliniat nevoia de a continua angajamentul american pe termen lung. Acest angajament vizează sectoare largi, de la securitate la dezvoltare economică şi respectarea drepturilor omului", a completat oficialul. Berlusconi: "SUA şi Italia rămân prietene"

"Relaţiile dintre Roma şi Washington sunt, şi după alegerea lui Barack Obama, legături între două state prietene", a fost reacţia oficială a cabinetului Berlusconi, exprimată prin vocea purtătorului de cuvânt Paolo Bonaiuti. Acesta a amintit de relaţiile excelente dintre Berlusconi şi precedentul preşedinte democrat al SUA, Bill Clinton.

În vara acestui an, premierul italian Silvio Berlusconi se declara în favoarea candidatului republican John McCain. Liderul cabinetului de la Roma a avut o relaţie excelentă cu George Bush, preşedintele în exerciţiu al SUA. La sfârşitul lunii august, Berlusconi revenea asupra declaraţiei sale şi spunea că "este total inoportun ca preşedintele Consiliului italian să se implice în vreun fel în dezbaterea electorală dintr-o ţară prietenă de genul Statelor Unite". Candidatul preferat al Franţei

Ministrul de externe francez Bernard Kouchner a declarat că preşedintele american ales, Barack Obama, era candidatul preferat al Franţei.

"Nu aveam dreptul să spun, până acum, ce candidat mi-am ales în minte şi în suflet", a adăugat Kouchner, care joacă un rol foarte important în stabilirea politicii europene, Franţa deţinând preşedinţia UE. Diplomatul francez a adăugat că alegerea lui Obama reprezintă prilejul perfect pentru ca ţara sa şi Statele Unite "să îşi unească forţele" pentru a înfrunta marile probleme mondiale.

Israelul cere sprijinul lui Obama

Ministrul de externe israelian Tzipi Livni a declarat că noul preşedinte american este "total angajat în asigurarea securităţii în Israel". "În timpul ultimei sale vizite în Israel, preşedintele ales (n.r Obama) a vizitat alături de mine oraşul sudic Sderot şi s-a angajat că va contribui la asigurarea securităţii Israelului", se precizează într-un comunicat oficial al guvernului israelian.

Zona ce înconjoară oraşul Sderot este principala ţintă a rachetelor trimise de rebelii palestinieni din Fâşia Gaza.

Şeful opoziţiei din Israel, Benjamin Netanyahu, este convins că ar putea coopera cu noul preşedinte american. "Sunt convins că putem participa împreună la stabilirea păcii în Orientul Mijlociu şi la o viaţă mai bună pentru noi toţi", a declarat Netanyahu, care candidează în februarie pentru postul de premier al Israelului. Principalul candidat al său este reprezentanta particului de centru, Tzipi Livni.

Şeful opoziţiei din Israel, Benjamin Netanyahu, este convins că ar putea coopera cu noul preşedinte american. "Sunt convins că putem participa împreună la stabilirea păcii în Orientul Mijlociu şi la o viaţă mai bună pentru noi toţi", a declarat Netanyahu, care candidează în februarie pentru postul de premier al Israelului. Principalul candidat al său este reprezentanta partidului de centru Kadima, Tzipi Livni.

Merkel numeşte victoria lui Obama drept una istorică

Imediat după anunţarea rezultatelor alegerilor din SUA, cancelarul german Angela Merkel l-a felicitat pe Barack Obama pentru victoria "istorică" în cursa prezidenţială şi a manifestat dorinţa unui parteneriat fructuos cu noua administraţie americană. Japonia vrea să întărească cooperarea cu SUA

Premierul japonez Taro Aso speră că relaţiile americano-japoneze să se ridice la un nou nivel, după numirea lui Barack Obama drept noul preşedinte al Statelor Unite. "O să fac tot posibilul pentru a întări alianţa dintre Japonia şi Statele Unite şi să rezolvăm diverse probleme cu care se confruntă comunitatea internaţională, în deplină cooperare cu viitorul preşedinte Obama. Principalele nostre preocupări vizează economia internaţională, terorismul şi problemele de mediu", precizează un comunicat al lui Aso.

Citiţi şi:

Pe cine ar fi votat românii din America?

Michelle Obama, Prima Doamnă de culoare Băsescu şi Tăriceanu îl felicită pe Obama Obama anunţă că va schimba America Bush şi-a felicitat succesorul

Obama: Am nevoie de ajutorul vostru, voi fi preşedintele vostru!

Explozie de bucurie şi în Kenya

Ne puteți urmări și pe Google News