Rusia și China vor să elimine dominația dolarului

Rusia și China vor să elimine dominația dolarului Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Rusia și partenerii săi comerciali explorează sisteme alternative pentru a rivaliza cu ordinea financiară globală dominată de dolarul american.

Rusia încearcă să scape de sancțiuni

Noua încercare are loc în timp ce sancțiunile occidentale împotriva Rusiei luate după invazia din Ucraina au făcut ca alte țări din sfera de influență a Kremlinului sau conduse de comuniști să se ferească să se încrucișeze cu Washingtonul.

Până de curând, schimburile comerciale dintre Rusia și China, precum și cele dintre Rusia și India, au mers bine. Cu toate acestea, Rusia și partenerii săi caută acum alte modalități de a face afaceri în afara ordinii occidentale, în parte pentru că tehnologia face mai ușoară procesarea plăților și ocolirea ordinii financiare globale dominate de dolarul american.

Rusia a înființat SPFS și Mir cu ani în urmă, invocând „riscurile”. Moscova a promovat sistemul său propriu de plăți bazat pe ruble, Sistemul de Transfer de Mesaje Financiare, care a fost înființat în 2014.

La sfârșitul anului 2023, utilizatorii SPFS includeau 556 de organizații din 20 de țări, dintre care 159 erau străine, iar utilizarea sistemului de mesagerie de către acestea a crescut de peste două ori față de 2022.

Iranul, China comunistă și India ajută Rusia

În iulie, Rusia și Iranul au finalizat detaliile pentru conectarea sistemelor bancare ale celor două țări, permițând ambelor state paria să facă schimburi comerciale mai fluente.

Sistemul chinez de plăți interbancare transfrontaliere (CIPS) se dezvoltă rapid, cu aproximativ 2 000 de participanți în iulie, față de 11 000 pentru SWIFT. În 2023, CIPS a procesat peste 6,6 milioane de tranzacții, în valoare totală de 123 de trilioane de yuani chinezi, adică 17,3 trilioane de dolari, în creștere cu aproape 30% față de anul precedent.

Interfața unificată de plăți (UPI) este deja utilizată pe scară largă în India, iar dacă amprenta UPI se extinde la mai multe țări, ar putea fi o modalitate de a ocoli sistemul bancar SWIFT, permițând plăți cu țări sancționate, precum Rusia, slăbind astfel hegemonia financiară a SUA.

Rușii și chinezii ar putea recurge la troc

De asemenea, băncile centrale caută din ce în ce mai mult să creeze monede digitale ale băncilor centrale (CBDC), similare criptomonedelor, dar emise și susținute de băncile centrale.

Banca Reglementelor Internaționale supraveghează testarea unei platforme CBDC pentru plăți transfrontaliere cu ridicata, denumită mBridge, care include China comunistă, Hong Kong, Thailanda, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită. Aceste CBDC ar putea „răsturna rolul dolarului de «intermediar» valutar prin reducerea timpilor de decontare, făcând mai ieftină și mai ușoară tranzacționarea monedelor care nu sunt în dolari”.

Rusia caută acum să tranzacționeze criptomonede, cu planuri de a începe testele de schimb de criptomonede de la 1 septembrie, deoarece chiar și băncile din China resping majoritatea tranzacțiilor cu entități rusești. În caz de eșec, există și vechea metodă a trocului, pe care Rusia și China intenționează să o reînvie pentru a evita sancțiunile occidentale, potrivit BusinessInsider.

 

Ne puteți urmări și pe Google News