Rusia și China se pregătesc de război naval. Distrugerea unor portavioane inamice, exersată în cadrul manevrelor Vostok 2022

Rusia și China se pregătesc de război naval. Distrugerea unor portavioane inamice, exersată în cadrul manevrelor Vostok 2022Sursa foto: KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Trupele militare din Rusia și China, participante la manevrele „Vostok 2022”, au simulat un exercițiu de distrugere a unui grup de portavioane inamice. Manevrele militare, care se desfășoară în Extremul Orient rus, s-au încheiat pe 7 septembrie. Pentru acest exercițiu militar au fost repartizați peste 50.000 de militari, 140 de aeronave şi 60 de nave de război.

La manevrele militare „Vostok-2022”, Rusia și China au exersat acțiuni comune ale navelor de război între care și distrugerea unui grup de portavioane ale inamicului. Conform viceamiralului rus al Apărării, Aleksandr Fomin particularitatea acestor exerciții a fost folosirea în comun a aviației și a navelor de război.

Astfel, au fost exersate mai multe manevre de lansare a unor atacuri masive, desfășurarea de acțiuni defensive și ofensive în vederea distrugerii unor grupări de atac terestre, de portavioane și de nave ale unui inamic convențional.

Episodul central al manevrelor comune s-au desfășurat în zona centrală a Mării Japoniei. Aici a fost vorba despre manevre de depistare și distrugere a unor grupuri de nave ale inamicului.

Anterior, tot în cadrul exercițiilor „Vostok-2022”, o unitate din cadrul Trupelor de Desant Aerian din Ivanovo a exersat, împreună cu aviația militară de transport a Forțor Aerospațiale ale Rusiei, parașutarea forțelor militare, a tehnicii și echipamentelor de luptă, conform publicației Vești din Rusia.

Sursa foto: Kremlin

Exerciții militare mai modeste decât în 2018

La exercițiile militare și-a făcut apariția și Vladimir Putin care a asistat la mai multe manevre, alături de ministrul Apărării Serghei Șoigu. Exerciţiile „Vostok-2022” au început prin manevre cu avioane de luptă, deplasări de unităţi de luptă antiaeriene şi simulări de deminare în Marea Japoniei, conform Ministerului rus al Apărării.

De menționat că ediţia „Vostok” din acest an a fost mult mai modestă faţă de cea din 2018. Aceasta chiar dacă la manevre au luat parte 50.000 de soldaţi, 140 de avioane şi 60 de nave de luptă. În urmă cu patru ani, Moscova mobiliza pentru exerciţiile militare nu mai puţin de 300.000 de soldaţi, fiind cea mai amplă acţiune de acest gen de la sfârşitul Războiului Rece.

La exercițiile din acest an au participat militari din mai multe ţări din vecinătatea Rusiei sau aliate, precum Belarus, Siria, Mongolia, Tadjikistan, India şi China. Manevrele militare au dat ocazia Moscovei să-şi demonstreze relaţiile apropiate cu alte ţări, pe fondul tensiunilor grave cu statele occidentale din cauza războiului din Ucraina.

Sursa foto: Xinhua

Participarea Chinei și Indiei privită cu interes

Pentru statele occidentale, participarea Chinei şi a Indiei la aceste exerciţii militare au fost un subiect de interes, mai ales că relaţiile dintre cele două mari ţări sunt tensionate după un incident militar produs la graniţa lor comună în Himalaya în urmă cu doi ani.

China a participat la exercițiile militare din Rusia, în ciuda invaziei ruse din Ucraina. Beijingul nu a considerat războiul ucrainean un motiv suficient pentru a renunţa la exerciţiile care au loc şi de-a lungul graniţei comune.  De altfel, „Vostok 2022” nu a fost prima acţiune militară comună a celor două state de la invazia Rusiei în Ucraina. În luna mai, bombardiere din cele două țări au efectuat antrenamente în zonele limitrofe Japoniei şi Coreei de Sud.

Pe de altă parte, India a continuat să-şi sublinieze neutralitatea în privinţa războiului din Ucraina. Guvernul indian a spus, în mai multe rânduri că îşi menţine bunele relaţii atât cu ţările occidentale, cât şi cu Moscova.

Echipamentul militar al Indiei provine în principal din Rusia, însă ţara este şi un membru al alianţei "Quad" alături de Statele Unite, Japonia şi Australia.

Ne puteți urmări și pe Google News