Rusia și China reîncep exercițiile militare comune. Amenințarea ascunsă pentru SUA
- Mihai Popescu
- 9 august 2021, 21:48
O combinație de forțe terestre rusești și chineze, din punct de vedere al numărului ridicat și al calității vehiculelor blindate, ar putea prezenta probleme pentru eforturile de descurajare ale SUA.
Rusia și China formează o alianță militară? Deocamdată nu sunt disponibile informații despre un asemenea tip de cooperare sau detalii legate de combinarea celor două forțe. Însă faptul că un ziar din Beijing care citează surse din guvernul chinez spune că trupele rusești și chineze se pregătesc pentru un exercițiu ZAPAD / Interacțiune-2021 în China, este un semnal de alarmă. Acesta va fi primul exercițiu militar comun între cele două țări în urma izbucnirii pandemiei de coronavirus.
Rusia va fi dotată cu arme și echipamente moderne de la Armata Populară de Eliberare a Chinei, potrivit ziarului Global Times. „Este o mișcare pe care experții chinezi au declarat că prezintă un nivel ridicat de încredere reciprocă și vor spori capacitățile comune de luptă ale celor două forțe militare”, potrivit Global Times.
Retragerea trupelor americane din Afganistan a creat o nevoie mai mare de a asigura stabilitatea în Asia Centrală, o misiune susținută de cooperarea rusă și chineză, susține ziarul. De exemplu, forțele rusești învață cum să conducă vehicule blindate chineze și tancuri cu roți, în ceea ce ar putea fi văzut ca un exercițiu substanțial de cooperare militar-militar.
O astfel de perspectivă introduce noi ecuații de amenințare pentru analiștii Departamentului de Apărare al SUA care caută strategii de descurajare și crează scenarii potențiale de luptă, susține Kris Osborn, expert militar invitat la Fox News, MSNBC, The Military Channel și The History Channel.
O alianță militară Rusia-China prezintă complexități extrem de grave pentru Statele Unite
Combinația forțelor terestre rusești și chineze, în ceea ce privește numărul mare și calitatea vehiculelor blindate, ar putea prezenta probleme pentru eforturile de descurajare ale SUA. De exemplu, acest lucru ar fi deosebit de adevărat dacă un o ofensivă chineză în India ar fi susținută și de vehicule mecanizate rusești sau un atac rus în Marea Baltică ar putea fi cumva consolidat de forțele chineze.
Rusia are un număr mare de tancuri, iar China are până la două milioane de soldați, inclusiv rezerviști. Prin urmare, o colaborare militară substanțială ruso-chineză ar fi o problemă pentru Statele Unite.
Instruirea soldaților în folosirea armelor și partajarea echipamentelor au inclus, de asemenea, ideea ca trupele chineze să opereze arme rusești, cum ar fi tancurile T-72, vehiculele de luptă ale infanteriei BMP-3 și rachete de apărare aeriană Igla-S.
În alte momente ale relației de cooperare, trupelor ruse li s-a pus la dispoziție vehiculul de luptă pentru infanteria chinez cel mai folosit.
O cooperare Rusia - China în Marea Neagră ar produce pagube substanțiale
Ziarul chinez spune că trupele rusești învață cum să opereze vehiculele militare chineze, o dezvoltare care ridică întrebări cu privire la perspectiva unei interoperabilități ulterioare între domenii. În cazul în care vehiculele terestre rusești ar fi cumva sprijinite masiv de marina Chinei, avansată tehnologic și cu creștere rapidă, orice atac ar putea fi aproape imposibil de oprit.
De exemplu, ce s-ar întâmpla dacă China ar decide să mute o mare forță navală în Marea Neagră în sprijinul operațiunilor rusești? O astfel de posibilitate ar putea permite agresorilor ruși să anexeze părți din Europa de Est de-a lungul Mării Negre, în timp ce forțele navale ale SUA ar fi ocupate, descurajate sau ținute la distanță de marile forțe navale chineze.
Rusia nu are o forță navală capabilă să conteste SUA în supremația războiului maritim, dar China prezintă o ecuație de amenințare complet diferită. Marina Chinei, de exemplu, este deja mai mare decât Marina SUA în ceea ce privește numărul de nave.
Ziarul chinez spune că cooperarea militar-militar „va permite ambelor părți să se înțeleagă mai bine modul de luptă reciprocă și să formeze înțelegeri tacite mai bune în viitoarele operațiuni militare comune și misiuni antiteroriste”.