Rusia și China au devansat programul rachetelor balistice nucleare ale Coreii de Nord cu trei ani, încălcând embargoul | Pulsul planetei

Rusia și China au devansat programul rachetelor balistice nucleare ale Coreii de Nord cu trei ani, încălcând embargoul | Pulsul planetei

O controversă actuală în dezbaterea internațională ține de modul în care Coreea de Nord a reușit, cu 3 ani mai devreme decât era prognozat, să obțină acces la tehnologia care-i permite astăzi să amenințe cu rachete balistice intercontinentale cu încărcătură nucleară întreaga lume.

Iar datele se acumulează pentru a proba că salturile tehnologice sunt realizate prin încălcarea embargoului de către Rusia și China, de companii de stat pentru aceste produse strategice din cele două state.

În discuție intră mai multe elemente, dar să spunem că cele mai importante țin de tehnologia pentru a trimite rachete cu rază medie și lungă de acțiune, purtătoare, dar și miniaturizarea armei atomice pentru a putea fi plasată în interiorul unei rachete purtătoare. Elementele sunt mult mai multe, ca și barierele tehnologice de depășit pentru a avea o asemenea armă. Evaluarea inițială pentru o asemenea performanță a Coreii de Nord era 2020-2021, deci trei ani de aici înainte, cel puțin. Și totuși, există toate datele și informațiile că acest pas ar fi fost depășit, iar lumea așteaptă primul test cu rachetă balistică cu încărcătură nucleară al Coreii de Nord.

Controversele rămân privind miniaturizarea bombei nucleare și montarea la bord, cu inițierea exploziei nucleare și alte detalii tehnice. Aici există un anumit dubiu, până când vedem primul test nuclear făcut cu o asemenea armă. Dubiul merge până la a considera că nivelul de eșecuri ar trebui să fie foarte ridicat prin devansarea termenelor și absența testelor potrivite.

Ne puteți urmări și pe Google News

La nivelul programului nuclear se consideră că încălcarea Tratatului de Neproliferare are la bază rețeaua A.Q.Khan, a savantului pakistanez care a condus programul nuclear al acestei țări(și el venit din China în timpul Războiului Rece), rețea care a cumpărat și a reexportat, respectiv a făcut contrabandă cu precursori, tehnologie și componente pentru a obține arma atomică în Coreea de Nord. Dar și suspiciunile directe vizând China se mențin.

La programul privind rachetele purtătoare, încercările Coreii de Nord au fost multiple. Au început cu o tentative de schimb cu Iranul, tehnologia nucleară versus tehnologia pentru rachete cu rază scurtă și medie de acțiune, însă după ce un transport de tehnologie și rachete iranian a fost interceptat, în urmă cu câțiva ani, puține componente ar mai fi putut ajunge și, oricum, Coreea de Nord a depășit astăzi nivelul tehnologic iranian, și nu pe cont propriu.

Componentele pentru rachetele balistice lansate în ultima perioadă de Coreea de Nord au fost produse în Federația Rusă și apoi livrate în Republica Populară Democrată Coreeană, potrivit inginerului constructor de rachete din Germania, Robert Schmucker, într-un interviu oferit Deutsche Welle. Schmucker a lucrat anterior la motorul navei spațiale „Space Shuttle”, iar acum este profesor la Universitatea Tehnică din Munchen. Datele sunt confirmate de servicile sud coreene, care au interceptat resturile rachetei UNHA 3 lansată de nord coreeni în februarie 2016 pentru a trimite un satelit, și au probat de unde provin părțile constitutive. Serviciile de informații sud-coreene au menţionat și originea rusă a componentelor pentru rachetele nord-coreene, și surse chineze pentru acestea. Michael Elleman, senior follow la International Institute for Strategic Studies (IISS), susține că tehnologia vine din spațiul post-sovietic și Rusia a folosit datele pentru a da vina pe Ucraina, care ea nu a produs însă arme de această factură niciodată după independență. Mai mult, nu e vorba despre tehnologie sovietică de tip „SCUD”, „NodOn” și „Tocika”, și despre motoare derivate din modelul rusesc RD-250.

O parte din componente provin direct din China, potrivit unui raport al Națiunilor Unite, livrarea către Coreea de Nord fiind o încălcare flagrantă a rezoluțiilor ONU. Shenyang Machine Tools Company a trimis asemenea produse în Coreea de Nord la sfârșitul lui 2015, iar alte companii chineze au fost intermediari în transferal illegal de tehnologie occidentală către Phenian, deși erau angajați cu condiții clare și stricte privind neexportarea către Coreea de Nord. SUA a pus sub embargo companiile implicate. Mai mult, în septembrie anul trecut, China a arestat 11 directori ai Hongxiang Industrial Development Co., inclusiv pe fondatorul Ma Xiaohong, pentru că au exportat produse cu dublă utilizare. Mai nou, China colaborează pentru stoparea programului nord-coreean pentru că e complet nemulțumită de contramăsurile americane și ale aliaților, pe care le resimte îndreptate și împotriva sa.