Rusia și-a arătat o altă față, pe care Vladimir Putin refuză să o vadă

Alegeri în Rusia. Sursa foto: Dreamstime.com

În mai multe orașe din Rusia, precum și în secțiile de votare din străinătate, alegătorii au răspuns în această duminică, 17 martie, la apelul Iuliei Navalnaia, văduva lui Aleksei Navalnîi. S-au adunat la prânz, "într-o demonstrație simbolică de dezacord cu realegerea aproape sigură a lui Vladimir Putin", observă presa internațională. "La 11:55 nu era coadă. La prânz era o coadă de 80 de persoane". Aceasta este observația făcută duminică, 17 martie, de Mediazona, un mijloc de informare rus independent, și transmisă de "The Guardian".

Pe măsură ce se apropiau alegerile prezidențiale, care au avut loc în Rusia între 15 și 17 martie, echipa adversarului Aleksei Navalnîi, care a murit luna trecută, și apropiaţii acestuia, inclusiv văduva sa, Iulia, şi-au înmulţit apelurile către simpatizanții lor care au rămas în Rusia pentru a veni în număr cât mai mare la operațiunea "La amiază împotriva lui Putin".

Rusia care nu-i place dictatorului

Și, duminică la prânz, s-au format cozi lungi în fața mai multor secții de votare din Moscova și alte orașe rusești, "într-o demonstrație simbolică de dezacord cu realegerea aproape sigură a lui Vladimir Putin în funcția de președinte", notează cotidianul britanic. "Nu se ştie câte secții de votare din țară au înregistrat un aflux de alegători la prânz", precizează CNN. Dar o echipă americană de presă prezentă într-o secție de votare din Moscova a remarcat "că acea coadă s-a prelungit rapid timp de cinci până la zece minute în jurul prânzului" și a estimat că sosiseră circa 150 de persoane.

O femeie chiar a spus presei americane că a fost "prima oară în viața ei" când a văzut o coadă în timpul alegerilor din Rusia. Când a fost întrebată de ce a venit la prânz, ea a răspuns: "Știţi de ce. Cred că toată lumea din rând știe de ce". Pentru presa publică germană "Deutsche Welle", participanții la aceste demonstrații tăcute au fost "mii de oameni la Moscova și Sankt Petersburg".

Potrivit "The Guardian", acțiuni similare au avut loc în al doilea oraș ca mărime din Rusia. Ziarul britanic citează un mijloc de presă din acest oraș, "Fontanka", care a publicat imagini cu o coadă lungă pe Nevski Prospekt, principala arteră a Sankt Petersburgului. "Putem fi siguri că au demonstrat?", se întreabă însă BBC, știind că cetățenilor ruși li s-a cerut să nu poarte pancarte sau să strige lozinci pentru a nu fi arestați. Vineri, justiția rusă a amenințat orice alegător care ar participat la operațiunea "La amiază împotriva lui Putin" cu cinci ani de închisoare.

Au fost și oameni care au demonstrat

Pentru presa britanică, jurnaliştii prezenţi pe teren afirmă însă că mulţi alegători din Moscova şi Sankt Petersburg "au fost demonstranţi, dar nu toţi". Și rămâne "probabil că motivul pentru care cei mai mulți dintre ei s-au prezentat la ora programată a fost pentru a-și arăta nemulțumirea".

"Acesta este modul nostru de a demonstra, nu avem altă opțiune", a spus Lena, 61 de ani, care a mers la o secție de votare din centrul Moscovei înainte de prânz și nu a vrut să-şi divulge identitatea completă, de frica represaliilor. "Toți oamenii cinstiți sunt ca nişte ostatici aici".

Operațiunea "La prânz împotriva lui Putin" și-a atins obiectivele, Ivan Zhdanov, fost director al Fundației Împotriva Corupției (FBK) creată de Navalny, a declarat pe YouTube: "Operațiunea a arătat că există o altă Rusie, că există oameni care i se opun lui Putin". Rușii din străinătate au răspuns și ei la apelurile susținătorilor anturajului lui Navalnîi, formând cozi lungi în fața ambasadelor ruse din Berlin și Londra, informează CNN . Văduva lui Aleksei Navalnîi, Iulia Navalnaia, a fost fotografiată duminică la Berlin, unde peste 2.000 de alegători au sosit la prânz, potrivit "The Guardian".

Ce s-a întâmplat în capitala Franței

La Paris, în ploaie, mii de ruși "purtând pelerine de ploaie și/sau umbrele" au stat la fel de răbdători la coadă pe mai bine de 600 de metri, a constatat AFP la 12:30.

De la începerea scrutinului, vineri, 15 martie, votul prezidențial a dat naștere unor acte de nesupunere civilă, autoritățile ruse inițiind cel puțin 15 proceduri penale "după ce unii oamenii au turnat vopsea în urne, au provocat incendii sau au aruncat cocktailuri Molotov", amintește CNN.

Peste 60 de ruși au fost arestați duminică în 16 orașe din țară, potrivit grupului independent pentru drepturile omului OVD-Info. Rata de participare la alegerile prezidențiale a atins și ea 70,05% la ora 16, ora Moscovei, a anunțat agenția oficială rusă Tass. "Depășește deja participarea înregistrată în timpul alegerilor prezidențiale anterioare din 2018", a scris cotidianul spaniol "El País", adăugând: "Misiune îndeplinită pentru a justifica următoarele decizii nepopulare ale Kremlinului".

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / courrierinternational.com