Reporterul Andrew Beatty, care lucrează pentru France Presse, afirmă într-o postare pe Twitter că Rusia ar fi declanşat operaţiuni militare în Siria. Casa Albă monitorizează atent aceste informaţii.
Deşi nu e precizat ce ar viza operaţiunile respective, se presupune că dacă informaţia e adevărată ele ar putea fi îndreptate împotriva forţelor ISIS, care au recunoscut că au atacat o baza militară rusă în Dagestan, scrie europalibera.org. Mai multe imagini – a căror veridicitate nu a putut fi încă stabilită – suprind avioane de tipul aeronavelor ruseşti Yakovlev şi drone în spaşiul aerian sirian. Kremlinul a negat însă participarea la acţiuni împotriva ISIS.
Moscova este un aliat al preşedintelui sirian Bashar al-Assad pentru care ISIS e un adversar. Beatty, care este corespondent în Statele Unite, a mai arătat pe Twiter că la Casă Albă se consideră că dacă Rusia se implică militar în Siria, acest fapt este „destabilizator şi contraproductiv”.
Statele Unite doresc înlăturarea de la putere a lui Assad, dar în privinţa grupării ISIS acţiunile americane coincid cu cele ale regimului de la Damasc, fără să fie coordonate. Statele Unite fac parte dintr-un grup care bombardează ISIS, în Siria şi în Irak. America nu este dispusă să trimită efective terestre, dar pregăteşte forţe kurde şi insurgenţi sirieni. Regimul Assad încearcă şi el să alunge ISIS din Siria.
Atacul de miercuri din Dagestan, care este o regiune predominant musulmană din sudul Rusiei a fost primul iniţiat de ISIS împotriva forţelor militare ruseşti. Nu au fost consemnaţi morţi sau răniţi. ISIS pretinde că are numeroşi recruţi din regiunile din Nordul Caucazului, în care se găsesc şi veterani ai războiului din Cecenia din 1996.
Autorităţile din regiune neagă că ISIS recrutează masiv acolo. Preşedintele cecen, Ramzan Kadîrov, care este un aliat al Kremlinului a spus că „statul diavolesc” aşa cum a caracterizat aşa numitul califat islamic format de ISIS reprezintă un pericol care nu poate fi ignorat. „Vom distruge fără milă diavolii şi bandiţii” - a spus Kadîrov.
Războiul din Siria, care durează de peste patru ani, a făcut ca peste patru milioane de oameni să-și părăsească locuințele. Majoritatea s-au refugiat în țările vecine, Liban, Turcia și Iordania, dar mulți au ajuns (şi urmează să mai ajungă) și în Europa.
În ultima vreme, armata siriană a pierdut teren în fața rebelilor islamiști, președintele Bashar al-Assad recunoscând că trupele au fost nevoite să se retragă de pe teritorii pentru a putea să protejeze altele.