Rusia se confruntă cu „numeroase deficiențe” la dronele de atac luate din Iran

Sursa foto: Kremlin

Rusia ar fi primit sute de drone iraniene de atac pentru a fi folosite în războiul din Ucraina. Însă acestea ar fi defecte, după cum a transmis marţi Departamentul american al Apărării.

Rusia s-a confruntat cu „numeroase deficiențe” ale dronelor de fabricație iraniană achiziționate de la Teheran în această lună pentru a fi folosite în războiul său cu Ucraina.

„Avioane de transport ruse au îmbarcat echipament de drone pe un aerodrom din Iran şi au zburat apoi din Iran spre Rusia timp de mai multe zile în august”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder. „Informaţiile noastre ne indică faptul că dronele din acest transfer au arătat deja numeroase deficienţe", a mai precizat acesta.

În special din cauza sancţiunilor internaţionale decise împotriva Moscovei, industria rusă are dificultăţi în a-şi produce propriile drone, potrivit generalului Ryder, explicând de ce apelează Rusia la Iran pentru a importa drone de tip Mohajer-6 şi Shahed, potrivit știripesurse.ro.

Rusia ar fi primit sute de drone iraniene

Drone iraniene au fost primite de Rusia, iar acestea pot fi folosite în războiul pe care Kremlinul îl duce în Ucraina. Deocamdată, nu este cert dacă dronele au început să fie folosite, însă informațiile potrivit cărora acestea ar fi defecte par a fi destul de clare.

Transportul de drone marchează cel mai recent semn a ceea ce pare a fi o cooperare militară mai strânsă între Iran și Rusia. De asemenea, transportul evidențiază avertismentele date în legătură cu Iranul, care duce în prezent negocieri pentru reluarea acordului nuclear din 2015 și pe care Statele Unite l-au părăsit în 2018.

Acest acord i-ar permite Iranului o scutire de sancțiuni de miliarde de dolari în schimbul reducerii programului său nuclear.

În cele șase luni de război contra Rusiei, Ucraina a folosit foarte mult dronele pentru supravegherea și atacarea țintelor rusești, bazându-se pe tehnologia furnizată de SUA și de alți parteneri, inclusiv Turcia. De asemenea, susținători ai Ucrainei au strâns și bani pentru a cumpăra astfel de drone de atac.