RUSIA desfășoară o RACHETĂ DE CROAZIERĂ, încălcând tratate și provocându-l pe Trump
- Simona Stupar
- 15 februarie 2017, 15:52
Rusia a amplasat, în secret, o nouă rachetă de croazieră, un gest care, spun oficialii americani, încalcă tratatatul privind controlul armelor nucleare, acesta fiind un test major pentru președintele Trump, în contextul în care adminsitrația sa se află deja într-o criză din cauza legăturilor cu Moscova.
Potrivit New York Times, noua amplasare a rachetelor rusești vine într-o perioadă în care administrația Trump încearcă să găsească oamenii potriviți pentru a ocupa funcții-cheie la Departamentul de Stat și Pentagon și să găsească înlocuitor pentru consilierul pe securitate națională Michael Flynn, care a demisionat luni seara.
Flynn a fost acuzat că l-a indus în eroare pe vicepreședintele american și pe alți oficiali în ceea ce privește conversațiile cu ambasadorul Rusiei la Washington.
Racheta de croazieră lansată de la sol este cea despre care administrația Obama a avertizat, în 2014, că încalcă Tratul de neproliferare, încheiat între SUA și Rusia, în 1987, care interzice rachetele cu rază medie cu lansare de la sol.
Administrația Obama a încercat să-i convingă pe ruși să repare greșeala, să renunțe la idee, în timp ce racheta se afla încă în faza de testare - în schimb, Rusia a mers mai departe cu dezvoltarea sistemului, desfășurând o unitate complet operațională.
Oficialii americani spun acum că rușii au două batalioane de rachete cu rază medie, interzise. Una se află în Kapustin Yar, în sudul Rusiei, lângă Volgograd. A doua a fost mutată, în decembrie, de la locația de testare la o bază operațională, în altă parte a țării, potrivit unui oficial care nu a oferit mai multe detalii și a cerut să-i fie păstrată secretă identitatea.
Oficialii americani au numit racheta SSC-X-8, dar X a fost șters din rapoartele serviciilor secrete, ceea ce arată că americanii consideră că racheta este operațională și nu mai este doar un sistem în dezvoltare.
Programul rusesc al rachetelor a reprezentat o îngrijorare majoră pentru Pentagon, care a căutat modalități de răspuns, inclusiv prin amplasarea de noi scuturi antirachetă în Europa, notează sursa citată.
Dacă nu este corectată greșeala, este puțin probabil că Senatul, care este deja sceptic în privința intențiilor președintelui Vladimir Putin, va aproba un nou acord privind controlul armelor strategice, dacă aceste încălcări de către ruși nu sunt corectate.
Donald Trump a spus că SUA „ar trebui să-și întărească și să-și extindă capacitățile sale nucleare”. Dar, în același timp, a vorbit despre încheierea unui acord cu Moscova pentru „reducerea substanțială ” a noilor arme strategice.
Desfășurarea acestui sistem ar putea crește substanțial amenințarea militară față de națiunile NATO, în funcție de locul în care va fi amplasat acest sistem mobil și câte baterii de rachete sunt desfășurate în viitor.
Jim Mattis, noul secretar american al Apărării, se întâlnește azi, cu omologii săi, într-o reuniune a NATO, la Bruxelles.