Republica Populară Donețk și-a declarat independența, dar referendumul nu este recunoscut decât de Rusia. Moscova vrea retragerea militarilor ucraineni din Estul țării și negocieri cu separatiștii, pentru a nu boicota scrutinul.
Liderul separatiștilor din Donețk, Denis Pușlin, a declarat că „oamenii din zonă au fost mereu parte a lumii rusești, iar pentru noi istoria Rusiei este istoria noastră”. „Pe baza voinței poporului și a restaurării dreptății istorice, cerem Federației Ruse să includă Republica Poporului Donețk”, a spus el.
Separatiștii pro-ruși din Est au început ieri discuțiile pentru unirea regiunilor Donețk și Luhansk, care și-au autoproclamat independența. „Ieri a fost anunțată inițiativa unirii republicilor. Acum se duc negocieri, conducerea o să ia o decizie”, a declarat o sursă din așa-zisul guvern al Republicii Populare Donețk.
Având în vedere nivelul de incertitudine, violență și blocajele rutiere, oamenii au ieșit la urne în număr foarte mare, comentează presa străină.
Rusia vrea negocieri Kiev-separatiști
Ministerul rus de Externe a anunțat că noile sancțiuni din partea UE afectează eforturile de a rezolva criza. Oficialii de la Moscova cer Occidentului să convingă Kievul să participe la discuții cu separatiștii, despre viitoarele structuri și drepturi ale regiunilor, înainte de alegerile prezidențiale din 25 mai. „Rezultatele referendumului de duminică reprezintă un semnal clar pentru Kiev în ceea ce privește profunzimea crizei din Ucraina”, explica o declarație a MAE rus. P
e de altă parte, Moscova „se așteaptă” ca separatiștii pro-ruși să respecte foaia de parcurs a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), dacă guvernul de la Kiev va opri operaţiunile militare din estul ţării. „Dacă Kievul întreprinde asemenea măsuri, ne vom asigura că liderii forţelor de autoapărare din Donețk şi Lugansk acţionează în mod adecvat”, a afirmat MAE rus. OSCE a anunţat că președintele rus, Vladimir Putin, „sprijină” medierea Organizației pentru detensionarea crizei din Ucraina.
Ucrainenii pleacă din Est Locuitorii vorbitori de ucraineană din regiunea estică a țării au început să părăsească zona, temându-se pentru viața lor, în timp ce separatiștii au preluat controlul în orașele respective.
„Dacă se creează aici Republica Poporului Donețk, eu va trebui să plec”, spune Olga, o femeie de afaceri, mama unei fetițe, citată de BBC. „Nu voi putea să vorbesc limba mea maternă, ucraineana. Mulți prieteni de-ai mei își vând casele și se mută în Vestul Ucrainei. Oamenii se tem pentru viața și familiile lor”, a explicat ea.
Deși nu a luat ușor această decizie, ea crede că nu are altă șansă pentru că „libertatea este cel mai important lucru”. Teama este și mai mare în rândul activiștilor pro-ucraineni, după ce rușii au susținut ruperea de Ucraina. „Aproape toți prietenii mei activiști au plecat deja”, a spus o altă femeie, a cărei familie își pregătește bagajele pentru a se muta în Vest.
Un referendum dubios
Postul francez de televiziune France24 dezvăluie că votul de duminică din cele două regiuni separatiste, Donețk și Luhansk, a fost fraudat masiv. Corespondentul televiziunii l-a urmărit pe un ucrainean, adept al integrității teritoriale a țării sale, cum a votat de trei ori, la diferite secții din regiunea Donețk. „Am votat de trei ori. Și pot continua”, a declarat acesta. Și postul britanic BBC a filmat o femeie votând de două ori, observând că oricine putea vota oriunde și oricând, listele fiind scrise de mână. De altfel, ziarul britanic The Independent scrie că, potrivit cifrelor furnizate de autoritățile separatiste, rata de participare la votul din regiunea Donețk a fost de...100,6 la sută.