Provocare de la Moscova. Propaganda rusă, interzisă în cinematografele românești

Provocare de la Moscova. Propaganda rusă, interzisă în cinematografele românești Sursa foto: Arhiva EVZ

Rusia reacționează după ce Ministerul Culturii a interzis difuzarea a două filme propagandistice în cinematografele bucureștene. Peliculele vor fi difuzate la Clubul Rus din București.

 

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat România că încearcă să „anuleze cultura rusă”. Reacția de la Moscova a venit după ce ministrul Culturii, Raluca Turcan, a decis ca două filme considerate de propagandă să nu mai fie difuzate la cinematografele din București.

Rusia deranjată de interdicția Ministerului Culturii

Declarația Mariei Zaharova a fost preluată de agenția de presă de stat, Tass. Potrivit sursei citate, cele două pelicule de propagandă vor fi difuzate, totuși, la „Clubul Rus”. Oficialul din Rusia a susținut nici mai mult, nici mai puțin că oficialii de la București vor să anuleze „cultura rusă”. Autoritățile române au rupt contractul de închiriere, pentru sălile de cinema, încheiate cu Ambasada Rusiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Arhiva Națională de Filme (ANF) a României, din motive politice, a rupt înțelegerile de închiriere pentru cinematografe încheiate cu ambasada noastră din București, care, ca parte a unei campanii de educație, a pus la dispoziție difuzarea privată a filmelor rusești «Vremea celor dintâi» și «Provocarea»”, a declarat Maria Zaharova, din Rusia.

Purtătoarea de cuvânt a dat vina pe redacția locală Europa Liberă și pe Ministerul Culturii condus de Raluca Turcan. Ea a mai spus că prin această măsură se încearcă anularea culturii ruse. Zaharova a vornit despre încadrarea „în tabloul general al acțiunilor Occidentului, care caută să impună o cenzură cuprinzătoare în lupta împotriva disidenței”.

 „Decizia a fost influențată prin intermediul presei tendențioase conduse de redacția locală, așa-numita „Europa Liberă”, și Ministerul Culturii din România”, a mai spus purtătoarea de cuvânt.

Ministerul Culturii a interzis difuzarea propagandei ruse

Reacția MAE din Rusia vine după ce ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat că filmele „Provocarea” (2023) și „Vremea celor dintâi” (2017) nu vor fi difuzate în cinematografele de stat din București. Cele două pelicule sunt considerate de experți ca fiind de propagandă rusă. Inițial filmele urmau să ruleze la Cinema Eforie și Cinema Union din Capitală.

„Arhiva Națională de Filme reziliază contractul pentru difuzarea a două filme considerate propagandă rusă și care urmau să fie proiectate la Cinema Eforie și Cinema Union. Este inacceptabil ca astfel de producții cinematografice, vădit propagandistice, finanțate de statul rus, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, să beneficieze de spații de difuzare în cinematografe publice”, a spus Raluca Turcan.

Ea a avut o intervenție publică, pe acest subiect, la începutul lunii. Raluca Turcan a reacționat duăă ce reprezentanții ANF au afirmat, pentru Europa Liberă România,  că „rolul nostru este să acordăm egalitate de tratament și egalitate de șanse”.

Chiar dacă au fost interzise în cinematografele de stat, cele două filme de propagandă vor rula la „Clubul Rus”.

raluca turcan

Raluca Turcan Sursă foto: Facebook

Propaganda din Rusia difuzată în sălile ANF

Directoarea ANF, Roxana Garet, a spus că instituția pe care o reprezintă a încheiat un contract de închiriere pentru două săli de cinema. Potrivit spuselor sale, cinematografele au fost puse la dispoziția Ambasadei din Rusia fără să se țină cont de contextele politice.

„Am pus-o la dispoziție din poziția de neutralitate, nu ne angajăm în discursuri politice, rolul nostru este să acordăm egalitate de tratament și egalitate de șanse, la fel, din perspectiva aceasta a accesului egal la cultură, fără să discriminam pe nimeni în raport de contexte politice actuale sau viitoare”, a explicat Garet pentru Europa Liberă.

Raluca Turcan a declarat însă că este „inacceptabil” filmele să fie difuzate în cinematografe din subordinea Ministerului Culturii.