Propagandă rusă pe Telegram. Cum se răzbună oamenii lui Putin pe Occident 

Propagandă rusă pe Telegram. Cum se răzbună oamenii lui Putin pe Occident  Vladimir Putin este dispus să negocieze o încetare a focului. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Mai multe canale Telegram ruse pro-război au postat  informații și imagini  false, în care apare un „fost soldat american pe nume Will”, care vorbește despre experiența sa „uimitoare” de a se alătura armatei ruse.

Potrivit jurnaliștilor de la postul independent Agentstvo, bărbatul din videoclip este Wilmer Puello-Mota, un fost consilier municipal, în vârstă de 27 de ani din Holyoke, Massachusetts, care a fost acuzat în 2020 de  pornografie infantilă, acces ilegal la un sistem informatic.

Propagandă rusă pe Telegram. Cum se răzbună oamenii lui Putin pe Occident

Dezertorii ruși, în pericol. Rusia amenință că-şi va împușca propriii soldați care bat în retragere

Sursă foto: | Dreamstime.com

Noul clip de propagandă rusă face parte din planul de răzbunare al Rusiei pe Occident, s-au exprimat experții militari citați de Meduza. 

Conform sursei citate, procesul lui Puello-Mota urma să înceapă în ianuarie 2024, iar  un tribunal din Rhode Island ar fi emis un mandat de arestare după ce acesta nu s-a prezentat la una dintre ședințele în care ar fi urmat să fie audiat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Videoclipul care circulă pe Telegram indică faptul că Puello-Mota a semnat un contract cu Ministerul rus al Apărării la un punct de selecție din Khanty-Mansiysk din Siberia de Vest.

„Corespondentul de război” pro-Kremlin, Yuri Kotenok, care a distribuit pentru prima dată clipul, a raportat că Puello-Mota a primit o plată inițială unică de 745.000 de ruble (8.060 USD) și primește încă 150.000 de ruble (1.621 USD) pentru fiecare două luni de serviciu. 

„‘Will’ a servit în S.U.A. forțelor armate, neștiind ce se întâmplă cu adevărat în Ucraina, iar în urmă cu câteva luni a venit la operațiunea militară specială ca voluntar”, a scris Kotenok, în mod fals, menționează sursa amintită.

Rusia, acuzată de propagandă și de Franța

Război în Israel. Emmanuel Macron, sfătuit să își anuleze vizita în Israel

Emmanuel Macron. Sursa foto: Dreamstime

Recent, președintele Franței, Emmanuel Macron, a acuzat Rusia de propagandă, atunci când oficialii de la Moscova spun că serviciile secrete de la Paris ar avea legături cu atacul de la Moscova.

„Este ridicol să spui că Franța este în spatele lui, că ucrainenii sunt în spatele lui. Nu are sens. Nu corespunde realității, este o manipulare a informațiilor care face parte din arsenalul de război al Rusiei", a precizat  președintele Macron, potrivit Reuters.