Scandal de corupție la nivel înalt. Europarlamentari, acuzați de implicare în campania pro-Putin

Scandal de corupție la nivel înalt. Europarlamentari, acuzați de implicare în campania pro-Putin Parlamentul European. Sursa foto: EVZ

Scandalul de corupție la nivel înalt, legat de propaganda Rusiei, continuă în Europa. CE a condamnat acțiunile europarlamentarilor plătiți să influențeze opinia publică în ceea ce privește războiul din Ucraina. Totodată, Comisia Europeană a confirmat că a existat și operațiunea pro-Kremlin în Cehia.

Propaganda pro-Kremlin, dusă la alt nivel. Europarlamentari plătiți să influențeze opinia publică

Oficialii UE intervin în noul scandal legat de acțiunile de propagandă pro-Putin făcute de mai mulți europarlamentari. Reprezentanții Comisiei Europene au avertizat că Moscova a plătit membri ai Parlamentului European pentru a influența următoarele alegeri europene.

„Acest lucru confirmă ceea ce am suspectat: Kremlinul se folosește de canale dubioase care se dau drept media și folosesc bani pentru a cumpăra influență ascunsă”, a spus vicepreședinta Comisiei Europene.

Vera Jourova

Sursa foto: Instagram

Acțiunile politicienilor corupți au stârnit îngrijorare în Europa

Vera Jouroga a adăugat că aceste acțiuni sunt „foarte îngrijorătoare”, condamnând modul de acțiune al Rusiei. Zilele trecute, guvernul ceh a sancționat  website-ul numit Voice of Europe (Vocea Europei), după ce serviciile de informații au confirmat că acesta face propagandă pro-Kremlin.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Am reușit să dezvăluim activitățile unei rețele de influență finanțate de Rusia în Republica Cehă. Acest grup a căutat să desfășoare operațiuni și activități pe teritoriul UE. Acestea  vizează integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.”, a declarat premierul Cehiei.

putin

Vladimir Putin. Sursa foto: Wikipedia

Corupție în Parlamentul European

Prim-ministrul belgian Alexander De Croo a declarat recent că Rusia a contactat mai mulți membri ai Parlamentului European, îndemnându-i să promoveze propaganda rusă. Pentru aceste servicii, politicienii ar fi primit diferite sume în criptomonede.

„Nu ne putem permite să fim cu un pas în spatele lui Putin și al armatei sale de propagandă pe tabla de șah... Trebuie să nu pierdem din vedere faptul că el se va folosi de dezinformare și interferență străină ca o armă cu care să dezbine Europa”, a mai adăugat Vera Jourova.

După sancțiunile aplicate de ministerul ceh de externe, legate de campania pro-Rusia, scandalul s-a extins și în Polonia. Serviciile de securitate din Polonia au transmis joi că au făcut percheziții în cadrul unei investigații internaționale în Varșovia și Tici. În urma acestor acțiuni, autoritățile poloneze ar fi confiscat 48.500 de euro și 36.000 de dolari.

Pe pagina de YouTube a siteului Voice of Europe, sancționat de guvernul ceh, apar mai mulți europarlamentari de extremă dreapta eurosceptice. O parte dintre aceștia critică Pactul verde, precum și acțiunile UR vizavi de războiul din Ucraina.