Editura Evenimentul si Capital

Rusia a pierdut la Chișinău, comuniștii nu intră în Parlament, dar șahul rezultatelor arată un „pat” deplin

Autor: | | 7 Comentarii | 23781 Vizualizari

Alegerile parlamentare din Republica Moldova, pe sistemul mixt – 51 parlamentari în circumscripții și 50 pe liste de partid, prin vot proporțional – au avut loc. Despre corectitudine, de la distanță pare a fi vorba de un scrutin în general corect – cu obișnuitele recursuri la presiuni locale, utilizare de resurse administrative și lovituri de imagine - însă raportul ODIHR-OSCE e cel care va fi definitoriu, ca și cel al observatorilor UE. E de notat și faptul că ACUM, alianța formată din PAS-PPDA, partidele Maiei Sandu și al lui Andrei Năstase, au acuzat fraude și au cerut ca alegerile să nu fie recunoscute, dar acesta era un scenariu cunoscut de toți încă dinaintea votului și el vizează cu preponderență votul mixt, anularea alegerilor locale la Chișinău în mai și blocajele petrecute chiar înainte de campanie, nu numai dezvoltările din timpul campaniei prezente și din ziua de vot.

Notabil e faptul că Rusia a pierdut la Chișinău. Suma voturilor partidului prorus PSRM, al lui Igor Dodon și a Partidului Shor, fost Ravnopravie, nu ating 39% față de cele peste 50% ale PDM și ACUM. Cu redistribuiri, partidele asumate proruse sunt minoritare la Chișinău. La votul uninominal pe circumscripții raportul e și mai dezastruos. Apoi Partidul Comuniștilor, naționalist-moldovenist, nu a mai intrat în Parlament, la 10 ani de la vârful in 2009 când era să câștige puterea totală și a fost blocat de stradă, iar represiunea din 7 aprilie a determinat prăbușirea totală în 10 ani.

De aici încolo încep veștile rele. Practic așteptate, dar nu mai puțin preocupante. Șahul alegerilor combinate aduce Parlamentul Republicii Moldova viitor într-o situație de „pat”, cu trei forțe politice principale care sunt nemiscibile, ba unde alianța PAS-PPDA a semnat om cu om că nu va face alianță nici cu Oligarhul – actuala guvernare PDM, nici cu socialiștii pro-ruși. O situație ce riscă să trimită Republica Moldova într-o lungă perioadă de instabilitate și cu o posibilă nouă rundă de alegeri peste 3 luni, dacă nu se ajunge la o formulă guvernamentală.

De remarcat și diferența – previzibilă – între rezultatele proporționale și cele pe circumscripții. Dacă la cele proporționale, la ora când scriem acest editorial(99,0% din secțiile de vot numărate), partidele au obținut PSRM 31.23% (438788), „ACUM” DA și PAS 26.54% (374301), PDM 23.75% (333750) PP „Șor” 8.35% (117384) iar PCRM 3.76% (52775) – pragul fiind de 5%, la alegerile pe circumscripții, situația a fost complet diferită, chiar răsturnată: PDM a acumulat 18 mandate(31 în total cu redistribuire), fiind urmat de PSRM cu 16(total 34, pe primul lor), de blocul ACUM cu 13 deputați (26 în total) și Partidul Șor cu 2 mandate de deputat(7 în total cu redistribuire). În viitorul legislativ vom avea și 3 candidați independenți. Alegerile sunt câștigate de către PSRM cu 34 mandate, Partidul Democrat de guvernământ cu un total de 31 de mandate. Urmează ACUM cu 26, Partidul Șor cu 7 și trei deputați independenți. Deci o împărțire a voturilor care imprimă ideea de blocaj, dar dacă nu stabilește un învingător, sigur marchează pe marele înfrânt, Igor Dodon și promisiunile sale către Rusia. Și asta în ciuda celor 37.000 de voturi din Transnistria care au venit cu autobuzele să voteze pe bani.

Există câteva probleme acum. Mai întâi, raportul observatorilor și validarea alegerilor, care este crucial. Apoi începem discuția privind diferențele între mandatele proporționale și cele pe circumscripții, acolo unde PDM – chiar contrar celor pe care le prognozam, a luat circa 18 mandate direct și e de văzut câte mandate de independenți sau socialiști sunt finanțate tot pe această linie. Dar majoritatea e departe. Aici legitimitatea și credibilitatea vor juca un rol important în a explica diferențele între votul direct și cel uninominal, chiar dacă vorbim de sistemul într-un tur – first past the post – în care primul plasat într-o circumscripție câștigă mandatul. De remarcat prestația mai mult decât bună a ACUM- PAS-PPDA la Chișinău – în bătălie cu socialiștii, dar și cu PDM – și la votul proporțional, acolo unde imaginea contează mai mult decât resursele financiare și capacitatea administrativă. În teritoriu numărul de mandate, 13, sunt mai mult decât îmbucurătoare, ele arată o prestație în creștere și anunță un drum ascendent în viitor. Asta dacă nu cumva o nouă rundă de alegeri imediate epuizează financiar și logistic alianța Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase. Salut prezența în Parlament a lui Iurie Reniță, fostul Ambasador la București și Bruxelles, a prietenului Oazu Nantoi și a lui Igor Munteanu, intrat definitiv în politică, cred eu. Alături de alți reprezentanți pot juca un rol important într-o altă formulă de politică în Republica Moldova.

Bătălia majoră ținea de cel căruia Președintele Igor Dodon îi va oferi mandatul pentru a forma Guvernul. Azi Igor Dodon poate să joace și să aleagă reprezentantul PSRM la prima încercare de formare de guvern, fără a fi ținut de Constituție să facă alt gest într-o altă direcție politică la al doilea, înainte de a declanșa alegeri anricipate. Evident că un guvern PSRM va cădea, iar absența unei majorități asumate și semnate (vezi precedentul din timpul Președintelui Nicolae Timofti) îi permite încă să joace și pentru a doua nominalizare. Înfrângerea sa și a PSRM la vot îi îngustează spațiul de manevră și, chiar dacă ar forța un candidat de premier socialist la început, a doua oară va fi extrem de greu să nu ofere mandatul și altui partid dintre cele trei principale. Vom vedea mutările post-electorale care vor fi definitorii pentru perspectiva creării unui guvern. Și nu mă refer aici la transferuri de parlamentari de la un partid la altul.

Lucian Bute, oficial retras din box! “Mr. K.O.” pune punct carierei. Mesaj ferm al canadienilor

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI