Rusia a pierdut la Chișinău, comuniștii nu intră în Parlament, dar șahul rezultatelor arată un „pat” deplin

Rusia a pierdut la Chișinău, comuniștii nu intră în Parlament, dar șahul rezultatelor arată un „pat” deplin

Alegerile parlamentare din Republica Moldova, pe sistemul mixt – 51 parlamentari în circumscripții și 50 pe liste de partid, prin vot proporțional – au avut loc. despre corectitudine, de la distanță pare a fi vorba de un scrutin în general corect – cu obișnuitele recursuri la presiuni locale, utilizare de resurse administrative și loviturid e imagine - însă raportul ODIHR-OSCE e cel care va fi definitoriu, ca și cel al observatorilor UE. E de notat și faptul că ACUM, alianța formată din PAS-PPDA, partidele Maiei Sandu și al lui Andrei Năstase, au acuzat fraude și au cerut ca alegerile să nu fie recunoscute, dar acesta era un scenariu cunoscut de toți încă dinaintea votului și el vizează cu preponderență votul mixt, anularea alegerilor locale la Chișinău în mai și blocajele petrecute chiar înainte de campanie, nu numai dezvoltările din timpul campaniei prezente și din ziua de vot.

Notabil e faptul că Rusia a pierdut la Chișinău. Suma voturilor partidului pro-rus PSRM, al lui Igor Dodon și a Partidului Shor, fost Ravnopravie, nu ating decât 40% față de cele 50% ale PDM și ACUM. Cu redistribuiri, partidele asumate pro-ruse sunt minoritare la Chișinău. La votul uninominal pe circumscripții raportul e și mai dezastruos. Apoi Partidul Comuniștilor, naționalist-moldovenist, nu a mai intrat în Parlament, la 10 ani de la vârful in 2009 când era să câștige puterea totală și a fost blocat de stradă, iar represiunea din 7 aprilie a determinat prăbușirea totală în 10 ani.

 

De aici încolo încep veștile rele. Practic așteptate, dar nu mai puțin preocupante. Șahul alegerilor combinate aduce Parlamentul Republicii Moldova viitor într-o situație de “pat”, cu trei forțe politice principale care sunt nemiscibile, ba unde alianța PAS-PPDA a semnat om cu om că nu va face alianță nici cu Oligarhul – actuala guvernare PDM, nici cu socialiștii pro-ruși. O situație ce riscă să trimită Republica Moldova într-o lungă perioadă de instabilitate și cu o posibilă nouă rundă de alegeri peste 3 luni, dacă nu se ajunge la o formula guvernamentală.

 

De remarcat și diferența – previzibilă – între rezultatele proporționale și cele pe circumscripții. Dacă la cele proporționale, la ora când scriem acest editorial, partidele au obținut PSRM 31.39% (432759), “ACUM” DA și PAS 26.16% (360632), PDM 23.97% (330486) PP „Șor” 8.45% (116569) iar PCRM 3.78% (52173) – pragul fiind de 5%, la alegerile pe circumscripții, situația a fost complet diferită, chiar răsturnată: Partidul Democrat care a obținut sau este pe cale să obțină 22 de mandate, urmat de Partidul Socialiștilor cu 12 mandate, blocul ACUM cu 11 mandate și Partidul Șor cu două mandate, altele patru revenind candidaților independenți, inclusiv doi aleși în regiunea transnistreană.

 

Dacă nu se produc schimbări majore, alegerile sunt câștigate de Partidul Democrat de guvernământ cu un total de 34 de mandate. Urmează PSRM cu 30, ACUM cu 25, Partidul Șor cu 7 și patru deputați independenți. Nu s-au numărat încă voturile în circumscripția din Statele Unite și Canada, unde votarea continuă, la ora la care scriu. Deci o împărțire a voturilor care imprimă ideea de blocaj, dar dacă nu stabilește un învingător, sigur marchează pe marele înfrânt, Igor Dodon și promisiunile sale către Rusia. Și asta în ciuda celor 30.000 de voturi din Transnistria care au venit cu autobuzele să voteze pe bani.

 

Există câteva probleme acum. Mai întâi, raportul observatorilor și validarea alegerilor, care este crucial. Apoi începem discuția privind diferențele între mandatele proporționale și cele pe circumscripții, acolo unde PDM – chiar contrar celor pe care le prognozam, a luat circa 22 de mandate direct și e de văzut câte mandate de independenți sau socialiști sunt finanțate tot pe această linie. Dar majoritatea e departe. Aici legitimitatea și credibilitatea vor juca un rol important în a explica diferențele între votul direct și cel uninominal, chiar dacă vorbim de sistemul într-un tur – first past the post – în care primul plasat într-o circumscripție câștigă mandatul.

 

De remarcat prestația mai mult decât bună a ACUM- PAS-PPDA la Chișinău – în bătălie cu socialiștii, dar și cu PDM – și la votul proporțional, acolo unde imaginea contează mai mult decât resursele financiare și capacitatea administrativă. În teritoriu numărul de mandate, 12, sunt mai mult decât îmbucurătoare, ele arată o prestație în creștere și anunță un drum ascendent în viitor. Asta dacă nu cumva o nouă rundă de alegeri imediate epuizează financiar și logistic alianța Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase. Nu am reușit să văd exact împărțirea pe partide a rezultatelor votului, respectiv a celor din spațiul societății civile, dar salut prezența în Parlament a lui Iurie Reniță, fostul Ambasador la București și Bruxelles, a prietenului Oazu Nantoi și a lui Igor Munteanu, intrat definitiv în politică, cred eu. Alături de alți reprezentanți pot juca un rol important într-o altă formulă de politică în Republica Moldova.

 

Bătălia majoră ținea de cel căruia Președintele Igor Doron îi va oferi mandatul pentru a forma Guvernul. Azi Igor Dodon poate să joace și să aleagă între partidul cu cele mai multe locuri în Parlament sau cel cu cele mai multe locuri la votul proporțional. Evident că un guvern PSRM va cădea, iar absența unei majorități asumate și semnate(vezi precedentul din timpul Președintelui Nicolae Timofti) îi permite încă să joace și pentru a doua nominalizare. Înfrângerea sa și a PSRM la vot îi îngustează spațiul de manevră și, chiar dacă ar forța un candidat de premier socialist la început, a doua oară va fi extrem de greu să nu ofere mandatul și altui partid dintre cele trei principale. Vom vedea mutările post-electorale care vor fi definitorii pentru perspectiva creării unui guvern. Și nu mă refer aici la transferuri de parlamentari de la un partid la altul.

 

În orice caz, urmează o perioadă la fel de interesantă în zilele următoare. Una în care negocierile și înțelegerile mai vechi sau mai noi își vor proba viabilitatea, iar reacțiile internaționale, cu precădere de la Bruxelles, Washington, Moscova și cu voia dumneavoastră, București vor avea rolul lor. În rest, jocul de șah intră în faza deconturilor și a responsabilității de a da Republicii Moldova un Guvern.

 

PS. La ora când trimit editorialul, rezultatele arată astfel: PSRM 34 parlamentari, PDM 32, ACUM 27, Partidul Shor (după numele primarului penal din Orhei) 8. Cu 42 la 59, Rusia a pierdut la Chișinău, în timp ce primul partid, PSRM, va primi cu certitudine primul mandat de la Președintele Igor Dodon spre a forma Guvernul.

 

Ne puteți urmări și pe Google News