Principiul dominoului: de la zornăitul săbiilor nucleare la reîncălzirea tuturor conflictelor Rusia-Occident | PULSUL PLANETEI
- Iulian Chifu
- 6 octombrie 2016, 00:00
Acordul SUA- Rusia pentru Siria a căzut definitiv. Departamentul de Stat a anunțat că nu mai are nici un subiect de discutat cu Rusia pe tema Siriei, suspendând orice dialog.
În plus, a menționat că linia de comunicare la nivel militar rămâne deschisă strict pentru „deconflictualizare”, adică pentru evitarea accidentelor și incidentelor între avioane sau trupe aparținând celor două părți în terțe spații: deasupra Siriei, în Estul Mediteranei, în Marea Neagră sau în Marea Baltică, peste tot unde se pot intersecta, fiind în contact direct, forțele maritime, navale sau terestre americane și ruse.
În replică la un asemenea anunț, partea rusă a susținut că menține deschis dialogul pe Siria, care este necesar, dar nu e de acord cu „soluțiile care convin doar americanilor”. Pe de altă parte, Președintele Putin a anunțat că a suspendat, la 3 octombrie, cooperarea privind poloniul înalt radioactiv, utilizabil în armele nucleare, care era sterilizat pe baza unui acord cu SUA. Decretul menționează că e vorba despre o simplă suspendare a acordului și că Rusia va reveni în cadrul înțelegerii odată ce SUA „nu va mai manifesta atitudini neprietenoase” la adresa Moscovei.
Reacția imediată a Rusiei lui Putin la anunțul făcut de Departamentul de Stat american, prin purtătorul său de cuvânt, subliniază o escaladare a conflictului dintre cele două capitale la nivelul ce aduce atingere înțelegerilor nucleare. Escaladarea imediată la acest nivel e comparabil cu zornăitul săbiilor nucleare de către Rusia în declarații, în ultima perioadă, ca metodă de reacție constantă în orice zonă în care soluția pe care dorește să o impună nu e acceptată de către Occident. Acțiunea este de-a dreptul agresivă și ofensivă în raport cu toți cei implicați în dispute, în mod special cu SUA identificată în toate luările de cuvânt ale oficialilor ruși drept vinovatul de serviciu, din punctul de vedere al Moscovei.
Dacă procesul de pace din Siria, atât cât exista el, a căzut, și încetarea focului convenită nu mai e respectată iar Alepul e măturat de bombe- butoi anti-buncăr de către aviația rusă și siriană, mai subzistă azi doar înțelegerea privind regulile de angajare ruso-americane și ruso-occidentale menite să deconflictualizeze și să evite accidentele ce pot fi declanșatoare a escaladării în război între cele două părți. Dar deja acordurile de acest fel acceptă că părțile se confruntă și stabilește doar măsura în care e vorba despre un război deschis, pe tot frontul, cu toate mijloacele sau doar un accident sau incident de tipul doborârii avionului rus deasupra spațiului aerian turc de către Ankara, eveniment ce a dus la ruperea relațiilor bilaterale.
După Siria, trebuie să ne așteptăm că acest tip de ruptură poate interveni, ca la domino, pe toate teatrele de conflict deschise sau latente ce pun față în față interese ruse și occidentale. A fost cazul încălzirii bruște a situației din Donbas, acolo unde acordul de pace a căzut și s-a încercat să fie înlocuit cu un acord punctual similar, fiind alese doar trei puncte fierbinți de pe linia frontului din Donbas unde să se încerce aplicarea sa și unde artileria grea să fie retrasă. Din cele trei puncte, a fost retras armamentul într-un singur caz, în rest, pe toată linia de conflict, dar cu precădere în regiunea Donetsk, au fost înregistrate într-o singură zi, 3 octombrie, ziua fatidică a rupturii acordului din Siria, nu mai puțin de 1000 de încălcări ale încetării focului, cu artilerie și arme automate.
Din păcate, auspiciile amenință să extindă instabilitatea și confruntările și în alte regiuni. Deja paza de coastă ucraineană are probleme majore cu platformele petroliere preluate de către ruși în Marea Neagră, în largul coastelor Crimeii, militarizate și apărate din aer și de pe mare, iar incidentele și ciocnirile cu somații sunt tot mai dese. Dar nici la linia de contact din Crimeea lucrurile nu sunt liniștite, iar preocupările ucrainene mai vizează regiunea Odessa, sudul Basarabiei, în timp ce preocupări există și pentru reîncălzirea conflictului nistrean. Alertă și preocupări occidentale există și la nivel maritim și aerian în Estul Mediteranei, Marea Neagră și Marea Baltică. Pașii următori ai Rusiei lui Putin sunt cruciali în escaladarea sau, din contra, calmarea tensiunilor.