Serghei Lavrov a declarat vineri în timpul unei conferințe de presă că Rusia nu vede în Uniunea Europeană cu partener de încredere.

Conferinţa de presă a fost susținută la finalul discuţiilor purtate cu şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

Josep Borrell se afla la acel moment într-o vizită la Moscova.

Discuția s-a învârtit în jurul unui subiect destul de complex. Este vorba despre noi sancțiuni ce ar putea fi aplicate Rusiei de către UE.

Sancțiunile ar putea fi instituite de Uniunea Europeană în lumina evenimentelor recente legate de Aleksei Navalnîi.

Srghei Lavrov a dezvăluit că „Moscova s-a obişnuit deja cu restricţiile unilaterale ale UE care nu au niciun fundament legitim”.

Ministrul de externe rus a mai declarat că „problema eventualelor sancţiuni este o chestiune internă a UE”. El a mai afirmat că „în ultima perioada Bruxellesul a început să se comporte ca SUA. Adică impune restricţii unilaterale ţărilor”.

Uniunea Europeană nu este un partener de încredere pentru Rusia

„Pentru Rusia, UE nu este un partener de încredere cel puţin în acest moment”, a a mai spus Lavrov, afirmând că „Federaţia Rusă speră ca blocul comunitar să îşi dea seama cât mai repede că interesele sale fundamentale sunt direct legate de Rusia”.

Rusia şi UE sunt în dezacord într-o serie de subiecte, dar şi-au exprimat interesul pentru un dialog mai extins în domeniile în care există consens”, a mai spus șeful diplomației ruse.

Uniunea Europeană se implică activ în cazul Aleksei Navalnîi și pregătește deja sancțiuni. UE a mai acționat în acest mod și în momentul anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014.

Acum este vorba despre arestarea liderului opoziției din Rusia, Aleksei Navalnîi. Aceasta a avut loc imediat cum a aterizat în Rusia, el întorcându-se din Germania unde a stat în comă, fiind otrăvit cu Novichok. Ulterior el a fost și condamnat la închisoare.

Puterile occidentale au cerut deja eliberarea lui Navalnîi, dar fără succes, scrie Agerpres.