Rusia nu va accepta un plafon de preţ pentru petrolul său: „Începând din acest an, Europa va trăi fără petrol rusesc”

Rusia nu va accepta un plafon de preţ pentru petrolul său: „Începând din acest an, Europa va trăi fără petrol rusesc” Sursă: Aleksandr Gerasimov | Dreamstime.com

Rusia a anunțat că refuză plafonarea preţului pentru petrolul rusesc și că Europa va fi nevoită să trăiască fără această resursă din 2023. Kremlinul a mai precizat că se aștepta ca UE să propună un plafon.

Rusia nu va accepta plafonarea preţului pentru petrolul rusesc, a anunțat Kremlinul. UE, ţările din G7 şi Australia au convenit asupra unui plafon de 60 de dolari pe baril, dar această măsură nu este pe placul lui Vladimir Putin.

„Nu vom accepta acest plafon”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse Dmitri Peskov. Rusia a mai anunțat că nu va furniza petrol ţărilor care aplică un plafon, poziţie reafirmată sâmbătă în social media de Mihail Ulianov, ambasadorul rus pe lângă organizaţiile internaţionale de la Viena. „Începând din acest an Europa va trăi fără petrolul rus”, a scris el.

Ţările din G7, împreună cu Australia, au convenit vineri să plafoneze preţul petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, după acordul la care au ajuns joi cele 27 de ţări ale Uniunii Europene. Plafonul de preţ al G7 va permite ţărilor din afara UE să continue să importe ţiţei rusesc pe mare, dar va interzice companiilor de transport maritim, de asigurare şi de reasigurare să manipuleze încărcături de ţiţei ruseşti pe tot globul, cu excepţia cazului în care acesta este vândut cu mai puţin de 60 de dolari.

Ne puteți urmări și pe Google News
Putin, în pericol! Furia rușilor, gata să explodeze. Ratele dobânzilor ating cote „cosmice”. Viaţa devine un coșmar

Sursă: Yalcinsonat | Dreamstime.com

Ce se va întâmpla cu plafonul de preț

Ţiţeiul rusesc din Urali a fost tranzacţionat vineri la aproximativ 67 de dolari pe baril. Mai mult, ambasada Rusiei în Statele Unite a criticat ceea ce a numit mişcarea occidentală „periculoasă” şi a spus că Moscova va continua să găsească cumpărători pentru petrolul său.

„Paşi ca aceştia vor duce în mod inevitabil la creşterea incertitudinii şi la impunerea de costuri mai mari pentru consumatorii de materii prime. Indiferent de flirturile actuale cu instrumentul periculos şi ilegitim, suntem încrezători că petrolul rusesc va continua să fie solicitat”, se arată în comunicat.

Și secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a venit cu o explicație pentru decizia lui Putin. „În vreme ce economia Rusiei se contractă deja şi bugetul său este din ce în ce mai redus, plafonul de preţ va reduce imediat cea mai importantă sursă de venit a (preşedintele Vladimir) Putin”, a spus Yellen într-un comunicat, potrivit Reuters.