Rusia neagă vreo implicare în incidentele din Transnistria. Oficialii de la Kremlin solicită investigații „amănunțite”

Sursa foto: Dreamstime.com

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe a vorbit despre escaladarea tensiunilor din Transnistria și le cataloghează drept „acte de terorism”. Mai mult decât atât, Kremlinul solicită o investigare amănunțită a evenimentelor, susținând că situația îi alarmează.

În ultimele zile, situația din Transnistria a devenit din ce în ce mai tensionată, având loc bombardamente care îngrijorează Republica Moldova. Majoritatea liderilor lumii susțin că această regiune ar face parte din planurile lui Vladimir Putin, însă Kremlinul neagă aceste acuzații.

Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a catalogat incidentele din regiunea transnistreană drept „acte de terorism”. Mai mult decât atât, oficialul a susținut că Rusia se așteaptă la o anchetă amplă pentru a se determina circumstanțele incidentului.

„Moscova este alarmată de escaladarea tensiunilor din regiunea transnistreană și consideră incidentele de acolo drept acte de terorism”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, într-un briefing de presă de joi.

Oficialul rus neagă orice implicare în acțiunile din Transnistria, ba mai mult, susține că Kremlinul este alarmat și se așteaptă ca o anchetă amplă să fie desfășurată în regiune, pentru a se stabili circumstanțele în care au s-au produs escaladările.

„Suntem alarmați de escaladarea tensiunii în Transnistria. În ultimele zile au avut loc mai multe incidente de bombardare, aruncarea în aer a instalațiilor oficiale și de infrastructură. Considerăm aceste acțiuni drept acte de terorism care vizează destabilizarea situației din regiune și ne așteptăm la o investigație amănunțită și obiectivă a tuturor circumstanțelor incidentului”, a spus Zaharova.

Tensiunile din Transnistria escaladează

În ultimele zile, situația din regiunea transnistriană s-au tensionat. Republica Moldova urmărește îndeaproape modul în care decurg evenimentele, iar pe 26 aprilie a fost organizată o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a declarat că în acest moment există tensiuni între diferite forțe din regiunea transnistreană care sunt interesate de destabilizarea situației. Autoritățile de la Chișinău condamnă „orice provocări și tentative de a atrage R. Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară”.

Maia Sandu a precizat că insistă asupra soluționării pașnice a conflictului din Transnistria. De asemenea, șefa statului a susținut că vor fi intensificate patrulele și verificările pe teritoriul țării și la frontiere. Ca măsură de precauție, autoritățile de la Chișinău vor crește nivelul de alertă în ceea ce privește securitatea obiectivelor de infrastructură critică și a nivelului de alertă în privința securității și ordinii publice.

În timp ce mulți lideri pun tensiunile din Transnistria pe seama planurilor lui Vladimir Putin, așa-zisul Minister de Interne din regiune susținea miercuri faptul că au fost trase focuri de armă dinspre partea ucraineană în direcția satului Cobasna, unde se află depozitul militar în care se păstrează armele fostei Armate a 14-ea a Uniunii Sovietice. Informațiile au fost negate de Oleg Beleakov, copreședintele omisiei Unificate de Control (CUC) din partea regiunii transnistrene.