Rusia a negat, duminică, un raport potrivit căruia ar fi purtat discuții de pace cu Kievul, în urma atacului Ucrainei în regiunea Kursk. Discuțiile ar fi avut ca temă oprirea atacurilor asupra ţintelor energetice şi energetice.
The Washington Post a scris, sâmbătă, că războiul dintre Ucraina și Rusia va trece la un alt nivel, având în vedere că cele două țări vor trimite delegații în Qatar, luna aceasta pentru a negocia un acord de referință care să stopeze atacurile asupra infrastructurii energetice de ambele părți din conflict.
Acordul de încetare parțială a focului, o încercare eșuată
Articolul menționa că acordul ar fi echivalat cu o încetare parțială a focului, dar că discuțiile au fost anulate din cauza atacului Ucrainei asupra teritoriului Rusiei.
„Nimeni nu a rupt nimic pentru că nu a fost nimic de întrerupt”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, referindu-se la postare.
„Nu au existat negocieri directe sau indirecte între Rusia și regimul de la Kiev cu privire la siguranța infrastructurii critice civile”.
Guvernul Ucrainei nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii a Reuters. Postarea a făcut cunoscut faptul că biroul prezidențial al Ucrainei a declarat că summitul de la Doha a fost amânat din cauza situației din Orientul Mijlociu și că va avea loc în format videoconferință pe 22 august.
Infrastructura civilă, în pericol atat în Rusia, cât și în Ucraina
Atât Rusia cât și Ucraina se acuză reciproc de lovirea infrastructurii civile în timpul bombardamentelor, dar amândouă neagă că ar face acest luccru.
Maria Zakharova, l-a citat apoi pe președintele Vladimir Putin, care la 12 august a declarat că nu pot avea loc discuții cu Kievul după atacul militarilor ucraineni asupra Rusiei, acuzând că Ucraina atacă și infrastructuri civile ruse.
„Nu este nimic de discutat cu oamenii care declanșează astfel de lucruri”, a spus Zakharova.
Ucraina a luat prin surpindere Rusia atacând-o pe 6 august
Rusia a fost luată prin surprindere de atacul ucrainean din 6 august, care a fost prima incursiune militară pe teritoriul Rusiei după cel de-al Doilea Război Mondial.
În acest moment se consideră „nedreptățită” cu toate că în februarie 2022 a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina ca o „operațiune militară specială”.