”Cei 29 de aliaţi au spus clar că Georgia va deveni memnru NATO. Vom continua să cooperăm pentru a pregăti aderarea georgiei la NATO”, a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă comună cu premierul georgian Mamuka Bakhtadze, la Tbilisi, scrie news.ro.

”Noi nu vom accepta ca Rusia sau orice altă putere să hotărască cine poate fi membru NATO”, a subliniat el.

Moscova nu acceptă ca vreo ţară din fostul bloc sovietic să facă parte din Alianţa Nord Atlantică, considerând acest lucru o ingerinţă occidentală în sfera sa de influenţă.

Discuţia pentru aderarea Georgiei la NATO a avut loc încă din anul 2008 la summitul de la Bucureşti, însă, nu a fost landat până în prezent, procesul aderării.

La rândul său, premierul Mamuka Bakhtadze a apreciat că Rusia ”nu are dreptul să îngrădească opţiunea unei ţări suverane cu privire la acordurile sale în domeniul securităţii.  Aderarea la NATO este alegerea poporului georgian şi este prevăzută în Constituţie”.

La exerciţiile militare care au loc în Georgia, care au loc pe o perioadă de 12 zile, participă 350 de militari din Statele Unite, Regatul Unit, Franţa, Germania şi alte 17 state membre NATO.

Chiar dacă nu fac parte din NATO, la exerciţiile militare participă şi Azerbaidjanul, Finlanda şi Suedia.

În august 2008, Rusia şi Georgia au purtat un război-fulger de cinci zile, după ce Tbilisi a lansat o operaţiune militară în regiunea separatistă Osetia de Sud, cu obiectivul de a prelua controlul asupra acestui teritoriu.

Pacea care a avut loc pe data de 26 august 2008, a pus capăt războiului, iar Rusia a recunoscut independenţa Osetiei de Sud şi Abhaziei, unde menţine, de atunci, o puternică prezenţa militară.

Premierul rus Dmitri Medvedev ameninţa anul trecut că o eventuală aderare a Georgiei la NATO ”ar putea provoca un conflict teribil”.

 

Te-ar putea interesa și: