Rusia vrea să readucă la viață mamuții lânoși și alte animale din epoca de gheață cu ajutorul unei stații de clonare precum cea din "Jurassic Park"
- Radu Plugaru
- 5 septembrie 2018, 19:46
O universitate din Rusia se pregătește pentru deschiderea unui centru de clonare precum cel din "Jurasic Park" pentru animale dispărute.
Proiectul în valoare de aproximativ 5.000.000 de euro urmează să fie prezentat în cadrul celui de-al IV-lea Forum Economic al Estului ce va avea loc în capitala extremului orient rus, Vladivostok, între 11 și 13 septembrie, conform unui reportaj apărut în cotidianul The Siberian Times. Forumul își propune să încurajeze investițiile în zona de est a Rusiei.
Unele dintre animalele dispărute pe care centrul științific le dorește readuse la viață sunt mamutul lânos, rinocerul lânos, leul de peșteră și câteva rase dispărute de cai preistorici.
Proiectul va implica amplasarea de laboratoare în zona de permafrost din Siberia, pentru a putea extrage material genetic și a putea clona animalele preistorice. Echipele de oameni de știință vor studia rămășițele animalelor dispărute înainte de a le putea readuce la viața precum în filmul produs la Hollywood, "Jurassic Park".
Evgenia Mikhailova, rectorul Universității Federale de Nord-Est (NEFU), intenționează să creeze un "centru științific paleo-genetic de clasă mondială", se arată în materialul prezentat de către ziarul rus. Mikhailova a menționat faptul că proiectul este susținut de guvernul regional al Republicii Sakha, republica rusă siberiană unde se află universitatea.
Republica Sakha, denumită în mod obișnuit Yakutia, este zona din Rusia unde aproximativ 80% dintre rămășițele de animale din Pleistocen și Holocen au fost descoperite până acum. Aceste rămășițe prezervate în permafrost sunt deosebit de importante pentru oamenii de știință care lucrează în proiect deoarece aceste probe conțin țesuturi moi conservate foarte bine, care sunt esențiale pentru procesul de clonare.
Capitala Republicii Sakha, Yakutsk, găzduiește Muzeul Mamuților, instituție care studiază mamuții și mediul natural al acestora din timpul epocii de gheață.