Rusia lansează mari manevre militare în Arctica

Nivelul mării, analizat de cercetători pe parcursul a milioane de ani. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Potrivit flotei Nordului a marinei ruse, exerciţiile urmăresc să protejeze "securitatea marinei comerciale ruse şi a căilor maritime precum traseul maritim Nordic".

Rusia a lansat manevre militare de mare anvergură în apele arctice. Exerciţiile implică 1.800 de soldaţi, peste o duzină de nave şi 40 de avioane şi elicoptere.

Potrivit flotei Nordului a marinei ruse, exerciţiile urmăresc să protejeze "securitatea marinei comerciale ruse şi a căilor maritime precum traseul maritim Nordic".

Manevrele vor dura mai multe zile. Coordonarea între forţele aeriene, maritime şi terestre va fi testată, a explicat luni flota Nordului.

Traseul maritim Nordic merge de-a lungul coastei nordice a Rusiei. Schimbările climatice făcand din acest drum îngheţat între oceanul Atlantic şi oceanul Pacific o cale navigabilă din ce în ce mai viabilă, aceste ape capătă o importanţă strategică şi economică tot mai mare.

Pentru Rusia, această cale de trecere este importantă ca să exporte mai uşor materiile prime pe care le produce în Nordul îndepărtat, de exemplu gaz natural, care este transportat lichefiat din peninsula Iamal, din nord-vestul Siberiei.

Manevre impresionante ale Rusiei în Arctica

Pentru a-şi afirma pretenţiile asupra regiunii polare, Moscova a constituit în Arctica, în urmă cu mai bine de zece ani, unităţi specializate în lupte.

Altfel, mercenarii Wagner susțin că au ocupat tot centrul orașului, însă luptele sângeroase continuă pe toată linia frontului. După lupte care durează de luni întregi, trupele terestre rusești încă nu au reușit să preia controlul în oraș.

Unul dintre motive ar fi lipsa suportului aerian, chiar dacă Rusia se laudă cu un număr mare de avioane și muniții avansate. Puterea sa aeriană a fost folosită marginal, iar luptele s-au dus în mare parte între infanterie, tancuri și artilerie.

Piloții ruși zboară noaptea pentru a evita sistemele ucrainene de apărare antiaeriană portabile – sau MANPADS, un termen pentru rachete de umăr, precum Stinger, fabricate în SUA. Spre deosebire de sistemele de rachete sol-aer cu rază mai lungă de acțiune, care au radar, MANPADS sunt lansate de trupele terestre care trebuie să repereze aeronavele cu ochiul liber.

La Bahmut, avioanele rusești bombardează în special noaptea, astfel încât să evite majoritatea tipurilor de MANPAD.

sursa: RADOR / lesoir.be