Rusia își reînnoiește participarea la „acordul cu cereale.” Ce condiții a pus Vladimir Putin

Sursa: Pixabay

Coridorul de transport maritim umanitar din Marea Neagră nu va fi folosit pentru atacuri asupra Flotei Mării Negre, potrivit oficialilor din Ucraina. Vladimir Putin a cedat și a anunțat că Rusia își reînnoiește participarea la acordul cu cereale.

Coridorul de transport maritim umanitar din Marea Neagră nu va fi folosit pentru atacuri asupra Flotei Mării Negre, potrivit oficialilor din Ucraina. După această promisiune Rusia a anunțat că își reînnoiește participarea la „acordul cu cereale”.

„Am cerut asigurări și garanții din partea ucraineană că nimic de acest gen (atacuri asupra Flotei Mării Negre - n.r.) nu se va mai întâmpla în viitor, că coridoarele umanitare nu vor fi folosite în scopuri militare”, a declarat Vladimir Putin în cadrul unei reuniuni cu membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al Rusiei. Liderul de la Kremlin a explicat că Turcia a mediat „în clarificarea acestei situații”.

„Am primit informații de la partea turcă, prin intermediul Ministerului Apărării, că astfel de asigurări au fost date de Ucraina cu privire la nefolosirea acestor coridoare umanitare în scopuri militare. În acest sens, am dat instrucțiuni Ministerului Apărării pentru a relua participarea noastră deplină la aceste lucrări”, a adăugat Putin.

Sursa foto. Twitter

Rusia își reînnoiește participarea la acordul cu cereale

Ministerul rus al Apărării a declarat că Rusia a reluat punerea în aplicare a unui acord privind scoaterea produselor agricole din porturile ucrainene datorită implicării ONU și a Turciei. Decizia vine după promisiunea Ucrainei: „coridorul de cereale” nu va fi folosit de Kiev pentru a desfășura ostilități împotriva Rusiei”

În urmă cu câteva zile, Ministerul rus de Externe a anunțat că Moscova suspendă pe termen nedefinit punerea în aplicare a „Inițiativei Mării Negre” pentru exportul de produse agricole ucrainene, având în vedere atacul dronelor ucrainene asupra navelor Flotei Mării Negre din Sevastopol. După aceasta, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU l-a notificat oficial pe secretarul general al ONU cu privire la suspendarea participării la „afacerea cu cereale”. Mai multe state, în special Turcia, au încercat să salveze situația și să găsească un numitor comun între Rusia și Ucraina, potrivit Interfax.