Războiul din Ucraina sub lupa lui Ion Cristoiu. Strategia Rusiei analizată în podcastul EVZ Play cu Robert Turcescu. Video

Războiul din Ucraina sub lupa lui Ion Cristoiu. Strategia Rusiei analizată în podcastul EVZ Play cu Robert Turcescu. VideoSursa foto. Twitter

Jurnalistul, scriitorul și analistul politic Ion Cristoiu este de părere că Rusia ar putea câștiga războiul din Ucraina și că bombardarea infrastructurii energetice face parte dintr-o strategie pusă la punct încă de la începutul invaziei. Maestrul Ion Cristoiu a abordat, împreună cu jurnalistul Robert Turcescu, în podcastul EVZ Play, situația din Ucraina analizând ceea ce se petrece pe front.

Maestrul Ion Cristoiu a prezentat propriul scenariu cu privire la evoluția războiului din Ucraina, în podcastul EVZ Play cu Robert Turcescu. În opinia sa, ceea ce se petrece acum, bombardamentele rusești împotriva infrastructurii energetice este parte a unei strategii pe care Rusia a avut-o de la început. Ion Cristoiu crede că rușii sunt în avantaj, în cazul unor tratative de pace deoarece dețin controlul asupra unei părți din Ucraina, la care nu vor să renunțe. Drept urmare, bombardează infrastructura civilă, încercând să pună presiune pe Kiev ca să renunțe la război.

„Apropo de atacul asupra populației și a infrastructurii. Această acțiune nu are nicio legătură nici cu ura, nici cu simpatia, este clar o strategie gândită încă din februarie. Ei au cucerit 20%, și acum toată strategia Rusiei este de păstrare a acelei bucăți, nici nu înaintează, dar nici nu dau înapoi. Ei au la masa tratativelor un mare avantaj, sunt pe teren. Și acum vine întrebarea de ce s-a retras Zelenski? De ce nu s-a bătut metru cu metru, ca la Stalingrad. Rusia a ajuns la acea linie, și acum, ceea ce face este să încerce să oblige prin această bombardare a infrastructurii să îl aducă pe inamic la tratative”, a afirmat Ion Cristoiu în podcastul EVZ Play.

În opinia analistului politic, tot ceea ce s-a petrecut în ultimile săptămâni, începând cu referendumurile, anexarea teritoriilor ocupate sau bombardamentele asupra infrastructurii energetice a Ucrainei sunt pași gândiți de la început. Ion Cristoiu este de părere că acum, rușii încearcă să-i determine pe ucraineni să capituleze, ca să nu sufere de frig și de foame.

„Singura problemă a rușilor este de a păstra teritoriile cucerite, prin diferiți pași gândiți încă din februarie. Referendumurile, atașarea teritoriilor la Rusia. Ei se retrag în apărare și păstrează teritoriul cucerit. Pentru asta au o posibilitate să se ducă cu armata până la Kiev și să capituleze. Ei încearcă să îi facă pe ucrainei să capituleze, să prefere să lase bucata aia de pământ rușilor ca să nu moară de frig și de foame. Din punct de vedere al emoției, una este să îi dai arme lui Zelenski, poți să îi dai arme cu sutele, dar este foarte greu să îl ajuți împotriva celei de a doua etape ale războiului, cea tehnologică. Soldatul rus avea nevoie să pună, cizma, să cucerească teritoriul. Acum ce să facă Occidentul? Arme are, dar trebuie să dea și el energie”, a spus Ion Cristoiu.

Sursa foto. captura video

Hersonul comparat cu Stalingrad

Din punctul său de vedere, Hersonul poate reprezenta un nou Stalingrad pentru ucraineni, motiv pentru care aceștia nu se grăbesc să declanșeze o operațiune de eliberare. Ion Cristoiu spune că, în situația în care armata rusă va atrage forțele militare ale Kievului într-o operațiune în această regiune, ar putea întoarce rezultatul războiului, așa cum s-a întâmplat la Stalingrad.

„Hersonul care a fost cucerit primul este vital din punct de vedere strategic pentru că acolo este acel canal care pleacă din Nipru către Crimeea. Ucrainenii sfătuiți de occidentali nu prea par tentați de contraofensivă, pentru că acolo poate fi un nou Stalingrad. adică aduci o mare parte a armatei ucrainene acolo și apoi o prinzi în clește. E prima dată când rușii zic că se retrag. S-ar putea ca Rusia să fie învingătoare. Această distrugere a infrastructurii are drept scop să îi facă pe ucraineni să renunțe la bucata de tern pe care au pierdut-o în fața rușilor”, a mai spus Ion Cristoiu în podcastul EVZ Play.

O nouă criză umanitară ar putea fi declanșată

În acest context, Robert Turcescu a arătat că lumea s-a săturat de război și că dorește să-și reia viața normală. El spune că toată lumea se aștepta ca Războiul să se încheie, cu victoria Ucrainei, în 2 – 3 luni.

„În aceste opt luni de zile toată lumea s-a așteptat ca toată povestea să se termine în 2-3 luni. Se așteptau ca Ucraina să îi învingă pe ruși și să cucerească și Moscova. Pe lângă faptul că războiul nu mai provoacă emoții, toată lumea s-a săturat de război, s-au săturat și de Zelenski, și de Putin, îi înjură. Oamenii vor să trăiască liniștiți, fără război”, susține Robert Turcescu.

Mai mult, jurnalistul crede că va izbucni o nouă criză umanitară deoarece 40% din infrastructura energetică a Ucrainei a fost afectată de bombardamentele rusești.

„În condițiile în care 40% din teritoriu este afectat, aia nu mai e țară, e un teritoriu de unde vor fugi toți ca potârnichile. Criza umanitară abia începe. Până acum am văzut că ucrainenii șmecheri au venit la București cu mașini luxoasă, ocupând cele mai tari hoteluri, ăștia au dat șpagă la vamă și au plecat în loc să lupte pentru țărișoară. Acum începe criza umanitară, cînd ai 40% din infrastructură distrusă, ce au să facă? Nici la lampa de gaz nu pot să treacă pentru că nu au gaz”, a spus Robert Turcescu la EVZ Play.