Obiectivele geografice ale "operațiunii militare speciale" ruse din Ucraina s-au schimbat și includ acum nu numai republicile populare autoproclamate Donețk și Luhansk, ci și alte teritorii, a declarat, miercuri, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
"Când s-au purtat negocierile [între Rusia și Ucraina] la Istanbul, aveam o geografie și disponibilitatea noastră de a accepta propunerea ucraineană s-a bazat pe acea geografie, cea de la sfârșitul lunii martie 2022. Dar acum geografia este diferită", a declarat el într-un interviu acordat agenției ruse RIA Novosti.
Lavrov a indicat că "nu mai este vorba doar despre republicile populare Donețk și Luhansk, ci despre regiunea Herson, Zaporijia și o serie de alte teritorii, iar acest proces continuă și, mai mult, în mod constant și persistent".
Ministrul rus de externe a avertizat că, pe măsură ce Occidentul, din cauza "furiei cauzate de neputinţă" sau a dorinței de a agrava situația, injectează din ce în ce mai multe arme cu rază mai lungă de acțiune, precum rachetele HIMARS, cadrele geografice ale operațiunii avansează mai ales tot mai mult.
"Nu putem permite ca în partea Ucrainei care rămâne sub controlul [președintele ucrainean Volodimir Zelenski, (...) să existe arme care reprezintă o amenințare directă pentru teritoriile noastre sau teritoriile republicilor care și-au declarat independența, dintre cele care doresc să-și definească viitorul independent", a adăugat el.
„Greșeala Casei Albe este că SUA au impus și continuă să impună noi sancțiuni fără ca regiunile ucrainene să se alăture Rusiei"
Lavrov a amintit că obiectivele stabilite de președintele rus Vladimir Putin la ordonarea campaniei militare în Ucraina au fost "denazificarea și demilitarizarea în sensul că nu există amenințări la adresa securității noastre". Potrivit șefului diplomației ruse, "această sarcină continuă".
Tot miercuri, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a comentat avertismentele coordonatorului de comunicații al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, care a amenințat Rusia cu sancțiuni suplimentare și mai severe dacă va insista asupra anexării ilegale a teritoriului ucrainean.
"Casa Albă a declarat că SUA vor impune noi sancțiuni în cazul în care noi regiuni ucrainene se vor alătura Rusiei. Greșeala Casei Albe este că SUA au impus și continuă să impună noi sancțiuni fără ca regiunile ucrainene să se alăture Rusiei", a scrie el pe Telegram.
Din acest motiv, a subliniat reprezentantul diplomației ruse, "această nouă amenințare nu și-a atins obiectivele". "Dimpotrivă, ne-a întărit decizia de a acționa pe linia aleasă", a spus el.
Rusia, care a lansat o campanie militară în vecina Ucraina, pe 24 februarie, a declarat deschis că va promova referendumuri de integrare în regiunile Zaporijia și Herson, parțial ocupate de trupele ruse, notează 20minutos.
(Traducerea Rador)