Rusia, în pragul unei crize provocate de SIDA. Doar o treime din pacienți mai primesc medicamentele

Rusia, în pragul unei crize provocate de SIDA. Doar o treime din pacienți mai primesc medicamenteleNou studiu promițător despre tratarea bolii Parkinson. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Întreruperile în furnizarea de medicamente pentru persoanele cu HIV au atins proporții atât de mari încât ar putea începe o nouă epidemie. Motivul este că autorităţile de la Moscova au redus semnificativ fondurile pentru combaterea maladiei şi procurarea medicamentelor pentru cei infectaţi.

Doar 30 la sută din ruşii infectaţi cu HIV primesc medicamentele necesare

Publicaţia independentă din Rusia Veorstka a efectuat o investigaţie în care demonstrează riscul enorm la care sunt supuşi ruşii din cauza reducerii fondurilor pentru combaterea maladiei SIDA.

Astfel, în 2023 doar 30% dintre rușii cu HIV care au nevoie de tratament vor primi terapie Mai mulți pacienți, mai puțini bani Potrivit departamentului de cercetare de specialitate pentru prevenirea și controlul SIDA al Institutului Central de Cercetare Epidemiologie din Rospotrebnadzor, până la începutul anului 2022, în Rusia existau 1.137.596 de pacienți cu HIV, cu diagnostic confirmat de laborator, 660.821 de pacienți au primit terapie antiretrovială.

Datele privind numărul de rezidenți seropozitivi ai Federației Ruse la sfârșitul anului 2022 nu au fost încă publicate, dar în toamna acelui an, după semnarea acordurilor „cu privire la admiterea regiunilor DPR, LPR, Zaporojie și Herson în Rusia”, au existat și mai multe persoane cu HIV, care aveau nevoie de terapie specială. Iar bugetul, în loc să fie majorat, a fost redus.

În loc să fie majorat, bugetul a fost redus

Anul trecut, guvernul rus a acolat 42,5 miliarde de ruble pentru procurarea preparatelor pentru pacienţii cu HIV, Ministerul Sănătății fiind nevoit să „împrumute” încă 8,5 miliarde de ruble din contul bugetului prevăzut pentru 2021. Astfel, bugetul 2023 pentru medicamente pentru persoanele cu HIV a fost redus semnificativ, iar fondurile suplimentare nu au fost alocate.

În 2023, valoarea contractelor Ministerului Sănătății al Rusiei pentru medicamentele ARV (pentru fondurile rămase din bugetul 2023 și în cadrul contractelor pe trei ani) s-a ridicat la doar 21,5 miliarde de ruble

Activiști și reprezentanți ai asociațiilor și organizațiilor pentru apărarea drepturilor pacienţilor cu HIV din 32 de orașe ale Rusiei au făcut un apel la guvern, Duma de Stat și Ministerul Sănătății al Federației Ruse, solicitând să ia măsuri pentru a preveni întreruperile aprovizionării cu medicamente în 2023.

„Până în prezent, întreaga sumă planificată a fondurilor bugetare federale pentru 2023 a fost cheltuită. Dar volumul medicamentelor achiziționate va acoperi doar aproximativ 30% din numărul pacienților care au nevoie de terapie ARV. Deja în primăvara anului 2023, persoanele infectate cu HIV din diferite orașe ale Rusiei au început să se plângă că nu li s-au dat medicamentele pe care le luau și că erau înlocuite cu altele mai ieftine – de multe ori cu unele care nu erau potrivite pentru ei din cauza efectelor secundare. Întreruperile sunt observate în 18 regiuni ale Rusiei, precum și în instituțiile Serviciului Federal de Penitenciare, iar cele mai multe plângeri au fost trimise de locuitorii din regiunile ocupate din Ucraina, Sankt Petersburg, Sverdlovsk și Tiumen”, a declarat pentru Veorstka unul dintre activiști, sub protecţia anonimatului.

Ministerul Sănătății al Federației Ruse „sfătuiește” regiunile să se ocupe înșiși de furnizarea de medicamente pentru pacienții cu HIV. „Dar înțelegem cu toții că nu toate regiunile au bani pentru asta. Poate că doar Moscova și regiunea Moscovei nu vor avea mari probleme, pentru că au bugete complet diferite. Entitățile constitutive ale Federației Ruse cumpără doar aproximativ 5% din toate medicamentele ARV din bugetele regionale, iar unele regiuni nu efectuează deloc astfel de achiziții”, declară activiștii ruşi.

Ne puteți urmări și pe Google News