Administrația americană încurajează explorarea și exploaterea resurselor aflate în corpurile cerești și în spațiu. Deloc pe placul Moscovei.
Luni, Donald Trump a semnat un decret prin care autorizează exploatarea comercială a resurselor din spațiu. Acest decret se înscrie, potrivit Casei Albe, în Treaty on Principles Governing the Activities of States in the Exploration and Use of Outer Space, including the Moon and Other Celestial Bodies (ou Outer Space Treaty) ratificat în 1967.
Acest tratat al ONU stipulează, printre altele, că spațiul nu aparține niciunei persoane, că trebuie demilitarizat pe cât posibil, etc.
Tratatul garantează libertatea explorării și exploatării spațiului dar sub anumite condiții, după cum precizează un studiu din 2017 realizat de International Institute of Space Law, intitulat IISL DoS study on Space Resource Mining.
Potrivit autorilor, tratatul din 1967 precizează că „activitățile duse de state în spațiu trebuie să fie realizate în beneficiul și interesul tuturor țărilor, fără discriminare, în acord cu legile internaționale, garantând tuturor liberul acces la toate corpurile cerești, în respectul principiilor de cooperare și asitență reciprocă”.
Pentru a monitoriza acest tratat și alte rezoluții adoptate de Adunarea Generală, Organizația Națiunilor Unite are un organism dedicat problemelor spațiale, United Nations Office for Outer Space Affairs (UNOOSA), cu sediul la Viena (Austria).
De notat că ONU va sărbători, duminică, Ziua Internațională a Spațiului, scrie Ouest-France.
Statele Unite, care au aderat la tratatul din 1967, nu vor să se lipsească de dreptul de a explora și exploata resursele aflate în spațiu.
La 25 noiembrie 2015, președintele de atunci al SUA, Barack Obama, a promulgat US Commercial Space Lauch Competitiveness Act.
Această lege precizează că orice cetățean american poate achiziționa, deține, transporta, utiliza și vinde resurse provenind de la un asteroid sau resurse provenind din spațiu, dar cu respectarea legilor și a obligațiilor internaționale ale Statelor Unite.
Administrația Trump a mers mai departe.
Denumit Encouragind Intgernational Support for the Recovery and Use of Space Resources, aflat în pregătire de un an, acest decret se bazează pe faptul că Statele Unite nu consideră spațiul ca patrimoniu comun al umanității.
Și că resursele pe care le conține aparțin astfel celui care lansează explorarea. Prin urmare, încurajează antreprenoriatul, atât public cât și privat, să exploateze liber resursele situate în spațiu.
Trump nu este la prima sa încercare. A semnat deja patru directive privind politica spațială, dintre care prima în decembrie 2017, a lansat oficial programul Artemis, care prevede zboruri către Lună și instalarea unei baze în 2024. Crearea Comandamentului Spațial, anul trecut, în februarie, face parte și din această abordare proactivă.
Și imperialistă. Cel puțin în opinia Rusiei, unde decretul semnat luni de Trump a provocat iritare.
Agenția spațială rusă Roscosmos l-a acuzat, începând de marți, pe liderul de la Casa Albă că vrea să pună mâna pe celelalte planete ale sistemului solar.
Roscosmos estimează că decretul semnat luni amenință cooperarea spațială internațională și contrazice ideea că spațiul aparține întregii umanități.
Tentativele de expropriere a spațiului extra-atmosferic și planurile de expansiune vizând cucerirea teritoriilor altor planete nu înseamnă o cooperare fructuoasă între țări, a indicat Roscosmos.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că orice tentativă de a privatiza spațiul, sub o formă sau alta (...) ar fi „inaccceptabilă”.