Rusia folosește un oraș de pe coasta marocană a Africii pentru a transporta petrolul către China

Rusia folosește un oraș de pe coasta marocană a Africii pentru a transporta petrolul către China România urcă pe locul trei în top 500 companii Europa de Est. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ceuta, o mică exclavă spaniolă pe coasta marocană a Africii, s-a transformat într-un centru pentru comerțul rusesc cu țiței. Orașul administrat de Spania devine o oportunitate pentru comerțul cu petrol rusesc.

Pe măsură ce Uniunea Europeană și-a redus cererea de țiței rusesc prin conducte, comerțul s-a mutat spre mare. Fiind respinsă, Rusia a decis să-și mute operațiunile către mijlocul Atlanticului de Nord. Apele mediteraneene din Ceuta sunt calme, iar flotele de tancuri Aframax încărcate cu petrol navighează apele timp de 40 de zile spre China.

Din decembre, șase astfel de transportatoare au aruncat ancora peste bord în afara orașului Ceuta, iar cel puțin trei nave au fost deținute de China. Marea de lângă coasta orașului grecesc Kalamata a devenit un loc pentru transferurile de petrol spre India prin Canalul Suez.

Sancțiunile Uniunii Europene combinate cu un plafon de 60 de dolari pentru petrolul rusesc, care a intrat în vigoare în aceeași zi, au fost menite să împiedice invadarea Ucrainei. În timp ce importurile UE de țiței rusesc au scăzut în urma invaziei, China, India și Turcia au continua să cumpere petrol rusesc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reducerea plafonului prețului

Potrivit Centrului pentru Cercetare Energetică și Aer Curat (CREA), o organizație de cercetare cu sediul în Finlanda, care urmărește impactul sancțiunilor asupra petrolului rusesc, exporturile de petrol rusesc pe navă depășesc 500.000 de tone pe zi. În plus, analiza CREA arată că Rusia a câștigat 425 de milioane de euro din exporturile de petrol pe 23 ianuarie, o scădere cu 28% față de cele 593 de milioane de euro pe care le-a câștigat acum 11 luni, pe 24 februarie.

Uniunea Europeană a început discuțiile pe 27 ianuarie în privința reducerii plafonului prețului petrolului rusesc. SUA depun eforturi pentru menținerea plafonului de preț la 60 de dolari pe baril, în timp ce Estonia, Lituania și Polonia pledează pentru un plafon de preț de la 40 la 50 de dolari. Deocamdată, importurile de produse petroliere rafinate din Rusia către Uniunea Europeană sunt programate să fie interzise, potrivit Quartz.