Rusia concentrează un număr fără precedent de forțe militare în Arctica. Testează cele mai noi arme într-o regiune care rămâne fără gheață din cauza încălzirii globale, în încercarea de a securiza o rută navală cheie din Asia spre Europa. Experții și oficialii occidentali spun că sunt îngrijorați mai ales de o „super-armă” a rușilor, torpila Poseidon 2M39.
Conflictul dintre Rusia, pe de o parte, și SUA, Marea Britanie, Franța și Germania pe de cealaltă parte, atinge cote critice.
Rusia testează o „super-armă” strategică și masează trupe la un nivel fără precedent în Arctica. Imaginile din satelit dezvăluie incredibilul. Ele revelează o activitate masivă a trupelor rusești în zona Arctică, testarea unor „superarme” și încercări de securizare a unei rute navale cheie, relatează Digi24, citând CNN.
Experții și oficialii occidentali sunt îngrijorați
Experții și oficialii occidentali spun că sunt îngrijorați mai ales de o „superarmă” a rușilor, torpila Poseidon 2M39.
Dezvoltarea acestei torpile s-a realizat rapid. Președintele Vladimir Putin a cerut să fie pus la curent cu un „stadiu cheie” al testelor în februarie. Alte teste sunt programate pentru anul acesta, potrivit relatărilor din presa rusă.
Această torpilă „invizibilă” pentru radare este alimentată de un reactor nuclear și este concepută de ruși pentru a se strecura pe lângă paza de coastă a altor țări, pe fundul mării. Dispozitivul ar provoca unde radioactive care ar face zonele-țintă nelocuibile timp de decenii, mai precizează sursa citată.
Christopher A Ford, pe atunci secretar adjunct de stat pentru securitate internațională și neproliferare, a declarat, în noiembrie, că Poseidon este conceput pentru a „inunda orașele de coastă ale SUA cu un tsunami radioactiv”.
Arma este cât se poate de reală, susțin experții occidentali
Experții occidentali spun că arma este „cât se poate de reală” și că este deja în curs de realizare. Șeful serviciului de informații norvegian, viceamiralul Nils Andreas Stensones, a declarat că agenția sa consideră Poseidon o „parte a noului tip de arme nucleare de descurajare”.
„Și se află într-o fază de testare. Dar este un sistem strategic și are o influență mult mai mare decât regiunea în care este testată în prezent, a spus N.A. Stensones.
Imaginile prin satelit obținute de CNN de la compania de tehnologie spațială Maxar detaliază o acumulare continuă de echipamente și și trupe militare rusești pe coasta arctică a țării, împreună cu spații de depozitare subterane (probabil pentru Poseidon și alte arme noi de înaltă tehnologie). Sunt desfășurate acolo și bombardiere și avioane MiG31BM, ca și noi sisteme radar aproape de coasta Alaskăi.
Acumularea de trupe rusești a fost însoțită de mișcări de trupe și echipamente ale NATO și SUA. Bombardierele americane B-1 Lancer staționate în baza aeriană norvegiană Orland au finalizat recent misiuni în estul Mării Barents, de exemplu. Submarinul „invizibil” Seawolf al armatei americane a fost în august în zonă.
Provocare militară evidentă a rușilor în Arctica
„Există în mod clar o provocare militară din partea rușilor din Arctica”, inclusiv refacerea vechilor baze din perioada Războiului Rece și construirea de noi facilități în Peninsula Kola, în apropierea orașului Murmansk, a spus un înalt oficial al Departamentului de Stat pentru CNN.
„Acest lucru are implicații pentru Statele Unite și aliații săi, nu în ultimul rând pentru că creează capacitatea de a proiecta putere până în Atlanticul de Nord”, a mai spus oficialul.
Arme de înaltă tehnologie sunt testate în mod regulat în zona arctică, potrivit oficialilor ruși citați în mass-media de stat și oficialilor occidentali.
Comandamentul forţelor SUA în Europa a ridicat săptămâna trecută alerta până la nivelul maxim după reluarea confruntărilor între armata ucraineană şi separatiștii pro-ruşi în estul Ucrainei. Astfel a fost încălcat acordul încetării focului din iunie 2020, şi după ce forţele ruse au început să consolideze zona frontierei cu echipament militar.