

“În niciun caz, noi nu vom lupta Ucraina. Ucraina nu este duşmanul nostru. Nici măcar teoretic nu admit aceasta. Cred că şi Kievul va da dovadă de suficientă înţelepciune pentru a nu ne provoca”, a afirmat ministrul adjunct.
Antonov a mai spus că speră ca Germania şi Franţa să-şi exercite influenţa în scopul de a preveni posibilitatea reluării ostilităţilor de către Kiev în partea de sud-est a Ucrainei.
În acelaşi timp, înaltul responsabil rus a afirmat că Ministerul rus al Apărării a încetat cooperarea cu Alianţa Nord-Atlantică. “Militarii ruşi nu mai au niciun fel de activităţi comune cu NATO”, a concluzionat Anatoli Antonov, denunţând decizia Alianţei de a reduce dimensiunea misiunii permanente a Rusiei la sediul NATO din Bruxelles.
“Vom fi nevoiţi să o reducem. Ei au încetat să ne mai elibereze vize şi nu-i mai lasă să intre în clădire pe reprezentanţii noştri. Nu mai avem activităţi comune. Există doar contacte la nivel de reprezentant permanent”, a indicat el.
“Desigur, lipsa de contacte pe timp de criză nu contribuie la normalizarea relaţiilor”, a estimat acelaşi oficial, care susţine că “unele ţări membre ale Alianţei au profitat de evenimentele din Ucraina pentru escaladarea isteriei antiruseşti”.
Potrivit acestuia, “planurile Occidentului pentru izolarea militar-politică a Rusiei nu au funcţionat”. “În pofida importanţei direcţiei europene, noi am pledat întotdeauna pentru dezvoltarea relaţiilor cu toate regiunile lumii”, a afirmat Antonov, indicând că Rusia a semnat acorduri privind cooperarea bilaterală în plan militar cu 78 de state ale lumii.
Printre aliaţii militari necondiţionaţi ai Rusiei, ministrul rus adjunct al apărării a menţionat ţările membre ale Organizaţiei Tratatului de Apărare Colectivă – Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan.
NATO a suspendat în aprilie 2014 orice cooperare militară şi civilă cu Moscova ca urmare a intervenţiei Federaţiei Ruse în Ucraina şi a încălcării integrităţii teritoriale şi a suveranităţii acestui stat.