Evenimentul Zilei > International > Rusia exclude posibilitatea unui război cu Ucraina
Rusia exclude posibilitatea unui război cu Ucraina

Rusia exclude posibilitatea unui război cu Ucraina

Ministrul rus adjunct al apărării, Anatoli Antonov, a exclus un război între Rusia şi Ucraina, într-un interviu publicat joi de cotidianul Komsomolskaia pravda, citat de agenţia de presă Interfax.

“În niciun caz, noi nu vom lupta Ucraina. Ucraina nu este duşmanul nostru. Nici măcar teoretic nu admit aceasta. Cred că şi Kievul va da dovadă de suficientă înţelepciune pentru a nu ne provoca”, a afirmat ministrul adjunct.

Antonov a mai spus că speră ca Germania şi Franţa să-şi exercite influenţa în scopul de a preveni posibilitatea reluării ostilităţilor de către Kiev în partea de sud-est a Ucrainei.

În acelaşi timp, înaltul responsabil rus a afirmat că Ministerul rus al Apărării a încetat cooperarea cu Alianţa Nord-Atlantică. “Militarii ruşi nu mai au niciun fel de activităţi comune cu NATO”, a concluzionat Anatoli Antonov, denunţând decizia Alianţei de a reduce dimensiunea misiunii permanente a Rusiei la sediul NATO din Bruxelles.

“Vom fi nevoiţi să o reducem. Ei au încetat să ne mai elibereze vize şi nu-i mai lasă să intre în clădire pe reprezentanţii noştri. Nu mai avem activităţi comune. Există doar contacte la nivel de reprezentant permanent”, a indicat el.

“Desigur, lipsa de contacte pe timp de criză nu contribuie la normalizarea relaţiilor”, a estimat acelaşi oficial, care susţine că “unele ţări membre ale Alianţei au profitat de evenimentele din Ucraina pentru escaladarea isteriei antiruseşti”.

Potrivit acestuia, “planurile Occidentului pentru izolarea militar-politică a Rusiei nu au funcţionat”. “În pofida importanţei direcţiei europene, noi am pledat întotdeauna pentru dezvoltarea relaţiilor cu toate regiunile lumii”, a afirmat Antonov, indicând că Rusia a semnat acorduri privind cooperarea bilaterală în plan militar cu 78 de state ale lumii.

Printre aliaţii militari necondiţionaţi ai Rusiei, ministrul rus adjunct al apărării a menţionat ţările membre ale Organizaţiei Tratatului de Apărare Colectivă – Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan.

NATO a suspendat în aprilie 2014 orice cooperare militară şi civilă cu Moscova ca urmare a intervenţiei Federaţiei Ruse în Ucraina şi a încălcării integrităţii teritoriale şi a suveranităţii acestui stat.