Rusia emite prima condamnare penală ce pedepsește „falsurile despre război”. Ce acuzații i-au fost aduse inculpatului

Polonia vs Rusia. Sursa foto: Kirill Makarov | Dreamstime.com

Autoritățile din regiunea Zabaikalski din estul Rusiei l-au acuzat pe un bărbat de falsificarea unor documente emise de Ministerul rus al Apărării, dar și de postarea în mediul online a unor videoclipuri ce prezintă informații incorecte cu privire la războiul din Ucraina.

Piotr Milnikov se face vinovat, în opinia autorităților din Rusia, de postarea unor videoclipuri, „cu bună știință false", într-un grup de pe rețelele de socializare, pe care l-a moderat în luna martie. De altfel, este primul verdict de vinovăție dat de către o instanță de judecată din Rusia, cu privire la distribuirea de informații eronate legate de războiul din Ucraina.

Dosar penal pentru rușii care emit „știri false” despre război

Milnikov crease un grup pe site-ul rusesc de socializare VK, numit „Trăiesc în ruine”, iar după verdictul dat de Tribunal, acesta a pledat vinovat față de acuzațiile imputate.

Totuși, judecătorii nu au explicat ce anume conțineau acele videoclipuri postate de inculpat, în vreme ce Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a transmis presei locale faptul că Milnikov „a vrut să formeze o atitudine negativă față de armata rusă, care participă la operațiunea specială" - termenul folosit de autoritățile de la Kremlin pentru războiul ce are loc Ucraina.

Luni, 30 mai 2022, Tribunalul districtual Olovianinski din Zabaikalski a dispus sancționarea cu amendă în valoare de 1 milion de ruble (n.a 16.280 de dolari), însă nu a acordat pedeapsa maximă de trei ani de închisoare, așa cum stipulează Codul Penal rus.

Milnikov, acuzat de difuzarea de informații false despre armata lui Putin

Milnikov a fost acuzat în baza unei secțiuni a legii referitoare la „difuzarea publică de informații false în mod deliberat despre utilizarea forțelor armate ruse".

Legile rusești prevăd pedepse și mai mari, de 10 ani de închisoare, în situațiile în care instanța de judecată constată că au fost distribuite „falsuri de război”, din „ură”, sau prin abuz de putere. Pedepse de 15 ani de închisoare sunt prevăzute pentru acțiunile care „provoacă consecințe grave", conform legilor rusești referitoare la chestiunea războiului din Ucraina, potrivit Themoscowtimes.com.

Încă din luna martie 2022, Federația Rusă a deschis peste 53 de dosare penale, în care acuzațiile formulate sunt legate de difuzarea unor „știri false” referitor la armata rusă, care acționează în Ucraina, încă din data de 24 februarie 2022.

Vladimir Putin, criticat și înjurat de militari

Rusia plănuia să cucerească Kievul și Ucraina în doar câteva zile. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, comandanții armatei sunt din ce în ce mai nemulțumiți. Radio Svoboda a scos publicat mai multe interceptări între oameni care ocupă poziție cheie în conducerea forțelor ruse, în care aceștia îi critică dur pe Putin și pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu.

„Șoigu este un laic complet incompetent / Putin este un nenorocit, un pui de… / Dvornikov este o legentă”, spun coloneii ruși. În aceleași înregistrări, aceștia încearcă să justifice atrocitățile comise de armata rusă în Ucraina. Jurnaliștii au reușit să identifice mai multe persoane din înregistrările audio.

Unul este militar al Forțelor Armate ale Federației Ruse, Maxim Vladimirovici Vlasov, sau Ugra, cum i se mai spune. Acesta este unul dintre cei care au participat la bombardarea orașului ucrainean Mariupol în 2015. Potrivit anchetatorilor ucraineni, acesta a atacat alături de militanți ai grupării DNR zona Vostochni, unde nu existau baze militare. Acesta este dat în urmărire în Ucraina din 2015, iar al doilea ar fi un medic militar, care are mai multe rude în Ucraina.

„Dați mai multe bombe. Chiar dacă nu ajung unde vrem, să înceapă să le fie frică, să-i ia dracu. Să-i ia dracu pe aia de la căile ferate, din gări, pe toți”, se poate auzi pe înregistrarea făcută publică de Radio Svoboda.