Autoritățile din Rusia vor să se folosească Transnistria și Găgăuzia pentru a desfășura operațiuni hibride de destabilizare a situației din Republica Moldova. Analiștii sunt îngrijorați.
Autoritățile din Rusia vor să se folosească Transnistria și Găgăuzia pentru a desfășura operațiuni hibride de destabilizare a situației din Republica Moldova. Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), șefa regiunii autonome moldovenești pro-ruse Găgăuzia, Eugenia Huțul, a avut o întâlnire cu șeful adjunct al administrației lui Putin, Serghei Kiriyenko, în Rusia, pe 7 martie. Oamenii Maiei Sandu au anunțat că dosarul penal împotriva huțulilor va fi transferat în curând în instanța de judecată.
Huțul i-a cerut lui Chirienko să-i ajute pe găgăuzi să deschidă conturi în băncile rusești „pentru proiecte sociale” pentru a ridica embargoul rusesc asupra importurilor din Găgăuzia și pentru a ajuta la negocierile cu Gazprom privind livrările de gaze la un preț preferențial, arată ISW.
Rusia se folosește de Transnistria și Găgăuzia
Concentrarea sporită a Kremlinului asupra relațiilor cu Găgăuzia, pe fondul interesului pentru autoproclamata republică transnistreană, indică faptul că Kremlinul speră să folosească ambele regiuni pentru a justifica operațiunile hibride. „Rusia are nevoie de ele pentru a destabiliza și polariza și mai mult Moldova în ajunul negocierilor de aderare la UE și al actualelor alegeri prezidențiale din Moldova”, indică ISW.
Republica Moldova, mesaj dur pentru Rusia
La 28 februarie, congresul deputaților republicii nerecunoscute transnistrene a făcut apel la Rusia pentru „protecție” din partea Moldovei. Recent, Ministerul moldovean de Externe a răspuns la cuvintele ministrului rus de externe Serghei Lavrov cu privire la așa-numita Transnistrie. Ministerul a menționat că Federația Rusă „nu poate oferi lumii altceva decât sânge și durere”.
Serghei Lavrov acuză Chișinăul
Nici Serghei Lavrov nu l-a măsat mai prejos și a acuzat Chișinăul că „blochează tot ce este rusesc, discriminează limba rusă”, precum și „presiuni economice serioase asupra Transnistriei”, potrivit știripesurse.
Franța și Republica Moldova semnează au smenat două acorduri – unul de cooperare militară, ca parte din sporirea ajutorului militar dat Chișinăului, iar un altul economic, în prezența președintelui francez Emmanuel Macron și al omologului său moldovean, Maia Sandu.
„Moldova se confruntă cu încercări de destabilizare din ce în ce mai agresive”, declara pentru reporteri săptămâna trecută Christophe Lemoine, purtătorul de cuvânt al ministrului adjunct francez al Afacerilor Externe. „Situația din Transnistria este urmărită cu mare atenție aici”.