Rusia declară victoria asupra coronavirus. Putin nu mai are răbdare
- Tudor Borcea
- 9 iunie 2020, 14:08
Chiar dacă cazurile de infectări cu SARS-CoV-2 continuă să crească cu miile, Moscova tocmai ce a anunțat că ridică restricțiile. O decizie politică: vin parada de Ziua Victoriei și referendumul în urma căruia Vladimir Putin ar putea sta la comandă până în 2036. Evenimente amânate de pandemie.
La jumătatea lunii mai, în timp ce Moscova a depășit vârful noului său total de cazuri de coronavirus , curba infectăriilor urmând să coboare, primarul orașului, Serghei Sobianin, a avertizat că restricțiile stricte vor rămâne în vigoare într-un viitor previzibil.
La vremea respectivă, noile cazuri zilnice de Covid-19 la Moscova ajungeau la 4.500.
Sobianin, care este și șeful grupului de lucru împotriva coronavirus din Rusia, a declarat că locuitorii capitalei ruse nu vor avea voie să iasă la plimbare sau să facă exerciții fizice până când noile infecții zilnice vor ajunge la „zeci sau sute, nu la mii”.
După mai bine de două săptămâni, Moscova continuă să vadă mii de cazuri noi zilnice. Capitala rusă a înregistrat luni peste 2.000 de noi cazuri de infectări, în timp ce țara a înregistrat aproape 9.000 de cazuri noi în toată țara și peste 100 de decese.
Însă, luni, Serghei Sobianin și-a schimbat discursul, felicitându-i pe moscoviți pentru „victorie”.
„Începând de mâine, izolarea şi obligativitatea declaraţiilor de deplasare vor fi desfiinţate”, a declarant, luni, Serghei Sobianin într-o înregistrare video difuzată pe Facebook, citat de Agerpres.
El a salutat faptul că „Moscova îşi va regăsi ritmul obişnuit al vieţii”. Edilul a comunicat totodată un calendar până la finalul lui iunie referitor la redeschiderea spaţiilor publice şi a celor pentru petrecerea timpului liber, în special restaurantele şi sălile de sport.
Începând de marţi, locuitorii Moscovei vor putea să iasă din case oricând vor dori, potrivit agenţiei de presă TASS, preluate de Reuters, iar restaurantele şi cafenelele din capitala Rusiei îşi vor putea deschide terasele începând cu 16 iunie.
Cetăţenii ruşi care doresc să călătorească în străinătate pentru a munci, studia sau a avea grijă de rude vor avea voie să-şi reia călătoriile internaţionale pentru prima dată de la sfârşitul lunii martie, a anunţat luni și premierul Mihail Mişustin.
„Se pare că este o decizie motivată politic de a crea iluzia că totul este în siguranță”, a declarat Vasili Vlassov, epidemiolog la Școala Superioară de Economie din Moscova.
Motivul, potrivit analiștilor politici, este că pentru Kremlin sunt mai importante două evenimente politice, întârziate de Covid-19: tradiționala paradă care sărbătorește 75 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste și, mai ales, un referendum constituțional care l-ar putea țintui pe Vladimir Putin în funcție până în 2036, scrie The Moscow Times.
„Tot ceea ce se întâmplă acum trebuie văzut prin prisma acestui referendum”, a declarat Konstantin Kalachev, șeful unui grup de experți în politica rusă.
„Toate acestea fac parte dintr-o dramă orchestrată. Mai întâi victoria asupra coronavirusului, apoi celebrarea victoriei asupra naziștilor, apoi rezultatul”, referendumului, a adăugat el.
„Inițial, a existat o aliniere între Sobianin și guvernul federal”, a spus Anna Arutunyan, analist pentru Rusia International Crisis Group. „Dar ceea ce am văzut recent este creșterea presiunii asupra primarului Moscovei pentru a facilita deblocarea oamenilor”.
Iar premierul Mihail Mișustin a devenit brusc preocupat și a cerut o anchetă pentru a verifica dacă carantina de la Moscova a încălcat „drepturile” locuitorilor. „A fost semnalul”, a estimat Kalachev.
Înainte de vot, Kremlinul se pregătește să se asigure că referendumul va trece cu brio pentru a sublinia legitimitatea guvernării lui Putin, a adăugat Kalachev.
Este esențial pentru Kremlin să se asigure că rușii sunt în bună dispoziție înaintea votului - și moscovții au fost cei mai nemulțumiți de măsurile de carantină, a menționat el, potrivit unui sondaj independent realizat de Levada Center, publicat luni.
La rândul său, Alexei Mukhin, șeful Centrului de Informare Politică, consideră că între primarul Moscovei și președintele rus este o piesă orchestrată, firește în avantajul lui Putin.
„Ca într-un film cu polițistul bun și polițistul rău. Și, după cum ne-a învățat Hollywood, cel bun câștigă mereu”, a spus Mukhin.