Evenimentul Zilei > International > Rusia, condamnată pentru DISCRIMINARE față de Americani
Rusia, condamnată pentru DISCRIMINARE față de Americani

Rusia, condamnată pentru DISCRIMINARE față de Americani

CEDO a condamnat marți Rusia pentru discriminare față de 25 de cetățeni sau cupluri de americani cărora li s-a refuzat adopția de copii ruși.

Pe 1 ianuarie 2013, Rusia a instituit interdicția de adopție pentru americani, ca represalii față de o lege federală americană, numită „Legea Magnitsky” (după numele unui avocat rus mort în închisoare), care a interzis acordarea de vize și a înghețat bunurile personalităților ruse implicate în atingeri aduse drepturilor omului.

Diferența de tratament dintre candidații la adopții americani și cei de alte naționalități „este disproporționată și discriminatorie”, a apreciat Curtea de la Strasbourg.

CEDA a denunțat de asemenea „maniera brutală prin care a fost aplicată interdicția”, procedurile de adopție fiind în mai multe cazuri avansate, la data apariției legii din Rusia, iar un număr mare de copii aveau nevoie de îngrijiri medicale specializate.

Unii dintre candidații la adopție au susținut că legaseră cu copiii anumite legături.

Rusia, care a fost condamnată și pentru violarea dreptului la respectarea vieții private și familiale, trebuie să plătească câte 3000 de euro daune morale fiecăruia dintre indivizii sau cuplurile solicitante.