RUSIA ca o BOMBĂ cu ceas: Singura Opoziție la Putin rămâne STRADA!

RUSIA ca o BOMBĂ cu ceas: Singura Opoziție la Putin rămâne STRADA!

Asasinarea lui Boris Nemțov survine pe fondul unei considerabile slăbiri a Opoziției din Rusia, dar și al creșterii nemulțumirii populare. Riscul apariției haosului este mare.

Se lungește lista opozanților lui Vladimir Putin asasinați. Vineri seara, fostul vicepremier Boris Nemțov, figură importantă a Opoziției democratice a fost împușcat lângă zidurile Kremlinului. Era unul dintre organizatorii manifestației de protest programată pentru această duminică „împotriva crizei”. Acest slogan a fost folosit pentru a se evita o denunțare fățișă a războiului Rusiei în Ucraina, scrie Slate.

Nemțov era un opozant hotărât al lui Putin de la venirea acestuia la putere în 2000. Născut în 1959, a fost unul dintre cei mai tineri guvernanți de după căderea comunismului. La începutul anilor 1990, a condus regiunea Nijni-Novgorod, unde își făcuse studiile de inginer.

Aici fusese exilat și disidentul Andrei Saharov, când a protestat față de războiul URSS împotriva Afganistanul.

Hotărât să apropie Rusia de Occident, Boris nemțov a vrut să facă din regiunea sa o vitrină a economiei de piață și a modernizării. Însă reușita sa avea să fie una modestă.

În 1997, însă, președintele Boris Elțîn îl numește vicepremier însărcinat cu economia, alături de ceilalți lupi tineri din guvern, cu misiunea de a duce cu bine la capăt privatizările. Se gândea chiar să-l facă succesorul lui.

Însă trecerea sa prin guvern nu-i va aduce multă popularitate, din cauza costului ridicat al reformelor, care au confundat adesea privatizarea cu jaful.

De-a lungul anilor, Nemțov a reprezentat tot ce detesta Putin: o orientare pro-occidentală, apărarea statului de drept și a libertăților individuale, critica războiului din Cecenia, încă din vremea lui Elțîn, și denunțarea războiului din Ucraina.

Când a fost asasinat, ieșea de la o emisiune de radio în cursul căreia s-a ridicat încă o dată împotriva intervenției Rusiei în Ucraina. Se pregătea să publice o carte despre participarea soldaților ruși la război alături de separatiști.

Alături de bloggerul Alexandr Nalavnîi, acum aflat în arest la domiciliu, și de fostul campion mondial la șah Garri Kasparov, împreună cu care fondase partidul Solidarnost, Boris Nemțov era una dintre principalele figuri ale opoziției democratice din Rusia.

S-a gândit să participe la alegerile prezidențiale împotriva lui Putin, dar a renunțat din cauza divizării partidelor liberale și a perspectivei furtului de voturi.

După mai multe scandaluri cu alți membri ai opoziției, s-a grupat în spatele lui Navalnîi, cu o popularitate mai mare datorită faptului că acesta nu a participat la guvernare.

A fost în fruntea tuturor protestelor de stradă din ultimii ani, mai ales în 2011 și 2012, acuzând fraudele electorale din alegerile parlamentare și prezidențiale.

În sfârșit, culmea lezmajestății, a acuzat organizarea Jocurilor Olimpice la Soci, din cauza sumelor uriașe cheltuite.

Nu se știe când sau dacă asasinii săi vor fi prinși vreodată. Cert este că opoziția rusă primește o lovitură teribilă, în condițiile în care și așa era destul de slăbită. Mai mult, aceasta se produce pe fondul creșterii nemulțumirilor populare din cauza crizei economice, nemulțumiri care rămân necanalizate politic.

Coroborată cu isteria naționalistă din Rusia, cu propaganda împotriva „trădătorilor” care nu au fost de acord cu anexarea Crimeii și intervenția în Estul Ucrainei, face ca riscul apariției unor violențe să devină palpabil. Duminică, 1 martie, mâniați și de asasinarea lui Nemțov, sunt așteptați în stradă zeci de mii de oameni. Cărora însă le lipsesc liderii.