Activele rusești înghețate vor fi folosite pentru a sprijini Ucraina. Ministrul ceh de Externe, Jan Lipavsky, a făcut anunțul despre noua măsură aprobată de țările UE împotriva banilor din Rusia.
Ajutor pentru Ucraina prin utilizarea activelor rusești înghețate
Ministrul ceh de Externe spune o astfel de decizie va permite Ucrainei să primească până la trei miliarde de euro în 2024:
„Rusia trebuie să plătească pentru daunele pe care le-a provocat prin războiul său de agresiune", a adăugat ministrul, potrivit Bloomberg.
Planul UE implică transferul veniturilor primite după 15 februarie în Ucraina.
90% din fonduri vor merge la nevoile militare ale țării
Fondurile primite înainte de 15 februarie vor fi stocate în depozitarul belgian Euroclear pentru a acoperi orice riscuri asociate. Printre aceste riscuri se numără și procesele din Rusia.
Aceste active vor aduce aproximativ cinci miliarde de euro anual.
Aproximativ 260 de miliarde de euro din activele Băncii Centrale a Federației Ruse au fost înghețate în Occident, după începerea invaziei.
Majoritatea fondurilor din Rusia sunt stocate în Uniunea Europeană
Planul, recent aprobat, prevede posibilitatea utilizării activelor înghețate cel puțin din toamna anului 2022. Olaf Scholz a declarat în mai 2024 că țările UE au convenit să utilizeze 90% din veniturile din activele rusești înghețate pentru nevoile de apărare ale Ucrainei.
UE și țările G7 au înghețat activele Băncii Centrale Ruse. Acestea se ridică la o valoare aproximativă de 280 de miliarde de dolari sub formă de numerar și valori mobiliare.
Comisia Europeană a propus în martie un plan care vizează confiscarea veniturilor produse de aceste active:
„Nu ar putea exista un simbol mai puternic, nici o utilizare mai bună pentru acești bani decât (a-i folosi) pentru a face Ucraina și întreaga Europă mai sigure", a spus președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un mesaj pe X.
Astfel, 90% din veniturile confiscate vor merge către Facilitatea europeană pentru pace (EFF). EFF finanțează achizițiile de arme necesare Kievului, într-un moment în care administrația cere muniții și sisteme de apărare aeriană pentru a opri ofensiva armatei rusești.