Rusia avertizează Republica Moldova şi spune să înceteze blocarea paginilor web în limba rusă, practică pe care a descris-o drept un atac la adresa libertății presei şi a drepturilor populației rusofone.
Oficialii din Rusia, prin vocea purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, au reacționat vineri după ce Republica Moldova a decis blocarea a două site-uri în limba rusă și au cerut să ridice interdicțiile discriminatorii asupra difuzării mass-media în limba rusă.
Decizia Republicii Moldova, cu privire la blocarea canalelor în limba rusă, a fost descris drept un atac la adresa libertății presei și a drepturilor populației rusofone, transmite agenția EFE.
Maria Zaharova: „Îndemnăm Chișinăul să se abțină”
„Îndemnăm Chișinăul să se abțină să facă pași care nu au nimic în comun cu adevărata libertate și cu democrația și să ridice interdicțiile discriminatorii asupra difuzării mass-media ruse și a celor în limba rusă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.
Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a ordonat joi blocarea a două website-uri de știri ruse, Eadayli.com și Bloknot.ru.
Această decizie constituie un nou pas către „expulzarea conținutului și a mass-media în limba rusă din spațiul informațional” al Republicii Moldova, a mai subliniat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.
Autoritățile de la Chișinău au interzis programe în limba rusă și au revocat licențele a șase posturi de televiziune
Maria Zaharova a amintit că din luna februarie anul trecut, când a început campania militară rusă în Ucraina, autoritățile de la Chișinău au interzis o serie de emisiuni cu programe în limba rusă și au revocat licențele a șase posturi de televiziune care emiteau exclusiv în limba rusă.
„Toate acestea se fac pe fundalul unei activități deschis antirusești în țară (face referire la Republica Moldova) din partea mass-media ucrainene și occidentale”, a mai menționat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus.
Potrivit Moscovei, măsurile împotriva presei ruse sunt o încălcare a drepturilor minorităților naționale în Republica Moldova, țară care a impus starea de urgență după declanșarea războiului în Ucraina, informează Agerpres.