Presa internațională scrie că Rusia arde gazele ce ar trebui exportate în Europa. Operațiunea se desfășoară încă din luna mai când Gazprom a anunțat că-și reduce livrările spre Occident.
Gigantul energetic rus Gazprom arde gazele destinate exportului în Uniunea Europeană la frontiera cu Finlanda, relatează joi agenţia de presă Unian, citând publicaţia finlandeză Yle.
Potrivit presei internaționale Rusia arde la propriu gazele încă de la sfârşitul lunii mai când compania Gazprom şi-a redus livrările către Uniunea Europeană.
Arderea se desfăşoară în apropierea staţiei de compresoare „Portovaia'“ şi a terminalului GNL cu acelaşi nume. Imagini de satelit provenind de la sistemul NASA de monitorizare a incendiilor arată că procesul de ardere a gazelor a început în data de 22 mai.
Gaze arse săptămâni întregi
În perioada respectivă, compania Gazprom redusese tranzitul de gaze către Uniunea Europeană şi încetase să mai folosească întreaga capacitate a conductei, deşi toate facturile fuseseră achitate integral.
La sfârşitul lunii mai, arderea gazelor ruseşti a fost observată la terminalul de lângă frontiera cu Finlanda, iar la mijlocul lunii iunie a fost observat un incendiu lângă staţia de compresoare. În perioada aceea, Gazprom diminuase de aproape trei ori livrările de gaze în Europa - de la 167 milioane de metri cubi de gaze până la 67 milioane metri cubi pe zi.
Gazele continuă însă să fie arse de câteva săptămâni, iar flăcările uriaşe sunt vizibile chiar şi de pe teritoriul Finlandei, notează Unian, citând publicaţia Yle.
Pretextul Rusiei
Rusia a anunțat miercuri că nu poate recepţiona turbina Siemens, reparată în Canada din cauza sancțiunilor. Această piesă este considerată esenţială pentru funcţionarea gazoductului Nord Stream 1, ce alimentează Europa cu gaze ruseşti, potrivit Agerpres.
La finele lunii trecute, compania rusească Gazprom a anunțat că reduce, din nou, livrările de gaz de la 40% la 20%, invocând tot probleme tehnice. Livrărie de gaz prin Nord Stream 1 vor coborî până la 33 de milioane de meri cubi pe zi.
Reducerea fluxurilor de gaze către Europa a dat o lovitură financiară Rusiei. Veniturile din exporturile de gaze au scăzut cu 40%.