O analiză făcută de cei de la Investigate Europe relevă faptul că Rusia a cumpărate echipament militar important, în ultimii ani, de la mai multe țări europene. Suma totală ajunge la 346 de milioane de euro.
Rusia a continuat să cumpere arme de la Uniunea Europeană cel puțin până în 2020, în ciuda embargoului din 2014. Zece state membre au exportat echipamente militare în valoare de 346 milioane de euro, potrivit datelor publice analizate de Investigate Europe. Printre aceste țări figurează și Bulgaria, la fel și Franța, Germania, Italia, Austria, Republica Cehă, Croația, Finlanda, Slovacia și Spania, care, mai mult sau mai puțin, au vândut echipamente militare Rusiei.
Rusia a cumpărat armament de la mai mulți distribuitori în ultimii ani
Bulgaria are două tranzacții din 2016 și 2018 pentru export de „nave militare (de suprafață sau subacvatice), echipamente speciale pentru marina militară, accesorii, componente și alte nave de suprafață, precum și „tehnologii” pentru „dezvoltarea”, „producția” sau „utilizarea” articolelor controlate în Lista comună de arme a UE”, în valoare de 16,5 milioane de euro.
În ciuda deciziei Consiliului UE din 2014, comerțul cu arme între UE și Rusia continuă. Multe state membre care exportă arme în Rusia folosesc o lacună legală în reglementări. Potrivit Grupului de lucru privind exporturile de arme convenționale al Consiliului UE, „embargoul asupra armelor conține o excepție ce se referă la contractele încheiate înainte de 1 august 2014, sau pentru contractele auxiliare necesare implementării unor astfel de contracte”. Cifrele din baza de date utilizată de Investigate Europe se încadrează în această excepție. Iată de ce, conchide grupul de lucru, „statele membre nu înarmează Rusia”.
Franța se dovedește a fi lider în exporturile de arme către Rusia. Țara a vândut Kremlinului echipament militar în valoare de 152 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că 44% din armele europene pentru Rusia au venit din Franța. Din 2015, Franța a autorizat exportul de bombe, rachete, torpile și explozibili. În 2014, autoritățile franceze au autorizat trimiterea în Rusia de „agenți chimici”, „agenți biologici”, „agenți pentru combaterea revoltelor”, „materiale radioactive, echipamente, componente și materiale aferente”'.
Germania a aprovizionat și ea Kremlinul
Pe locul doi la exporturi e Germania. Țara a exportat în Rusia echipamente militare în valoare de 121,8 milioane de euro. Aceasta reprezintă 35% din întregul exporturi de arme al UE către Rusia. Exporturile constau în principal din spărgătoare de gheață, puști și vehicule de „protecție specială”.
Pe locul trei pe lista exportatorilor se află Italia, care a vândut Rusiei echipamente militare în valoare de 22,5 milioane de euro, între 2015 și 2020. Primul contract mare semnat cu Rusia a fost în 2015, când guvernul lui Mateo Renzi a autorizat compania italiană Iveco să vândă Rusiei vehicule terestre în valoare de 25 milioane de euro. Vehicule militare model Lince au fost remarcate pe linia ucraineană de front, la începutul lunii martie, de un jurnalist de la postul de televiziune „La 7”. Aceste vehicule au fost asamblate cu piese italiene într-una din cele trei fabrici pe care Iveco le are în Rusia.
Republica Cehă a exportat în Rusia „aeronave, avioane mai ușoare decât aerul, aparate de zbor fără pilot, motoare pentru avioane și echipamente pentru aeronave”, în fiecare an, între 2015 și 2019.
Austria a exportat „arme cu țeavă netedă cu un calibru mai mic de 20 mm”, alte arme și arme automate cu un calibru de 12,7 mm și „dispozitive pentru reglarea muniției, precum și componente special concepute”. Potrivit datelor Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm, există un fapt și mai ciudat: nu numai UE vinde arme Rusiei după anexarea Crimeii. Kremlinul rămâne a doua cea mai mare piață pentru export de arme din Ucraina.