Declarațiile unui fost general din armata britanică i-au enervat pe mulți: "NATO e înfrântă și nu-i poate opri pe ruși să calce în picioare Ucraina"
- Maria Dima
- 1 aprilie 2022, 09:12
Un fost general a declarat că în opinia sa NATO e „înfrântă” și „incapabilă să-i oprească pe ruși să calce în picioare întreaga Ucraină”. Generalul Sir Nick Parker, fost comandant al forțelor terestre din armata britanică, spune că NATO este prea mare și este necesară o coaliție mai mică pentru a „dezvolta o contra-strategie ofensivă” împotriva lui Vladimir Putin.
Generalul Sir Nick Parker a fost prezent la emisiunea „Today” a postului BBC Radio 4, și a vorbit despre răspunsul NATO la invazia Rusiei din Ucraina.
„ NATO a fost înfrântă, cacealmaua NATO a fost expusă. Am fost incapabili să-i oprim pe ruși să calce în picioare întreaga Ucraină, iar acum NATO s-a poziționat pe linia expansiunii din 2004, de-a lungul liniei țărilor baltice și Poloniei și Ungariei și României”, a spus fostul general, citat de telegraph.co.uk.
Ucraina nu este membru NATO și nu se află sub acoperirea angajamentului din Articolul 5, care stipulează că un atac contra unui membru al alianței e un atac împotriva tuturor.
Comentarii „absurde”
Comentatorii militari de pe rețelele sociale au luat în râs declarațiile fostului comandant adjunct al trupelor NATO din Afganistan, calificându-le drept „absurde”, „aberante” sau „stupefiante”.
Parker, care era poreclit „Prințul Negru” în armată, a declarat că NATO ar trebui să se concentreze pe consolidarea flancului ei estic, învecinat cu Rusia.
„Ce are ea de făcut este să apere acea linie, e ceea ce numim noi în termeni militari poziție defensivă.”
NATO și-a consolidat apărarea în regiune în 2016, ca reacție la anexarea Crimeei de către Rusia și la acțiunile destabilizatoare ale acesteia din regiunea estică ucraineană Donbas.
De atunci, grupe de luptă suplimentare a câte 600 de militari proveniți din toate statele NATO staționează în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, ca parte a misiunii „Prezență Înaintată Îmbunătățită” (EFP)
Mai mult, la conferința NATO de săptămâna trecută de la Bruxelles alianța s-a angajat să extindă EFP prin trimiterea altor batalioane în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia. Ceea ce înseamnă că NATO își va mări curând prezența în toate statele membre întinse de la Marea Baltică la Marea Neagră.
Parker a continuat: „Nu cred că NATO are capacitatea de a trece la ofensivă, cum toate cele 30 de țări ale ei au viziuni ușor diferite. Avem nevoie de o coaliție mai restrânsă de țări, care să poată începe să dezvolte o contra-strategie ofensivă împotriva lui Putin.”
Parker nu a precizat cum s-ar putea forma o astfel de coaliție și nici în ce ar putea consta o asemenea contra-strategie ofensivă. (Rador)