Un oficial rus de securitate a emis un avertisment înfricoșător către Occident - promițând că Moscova va „împlini amenințările” cu un atac cu rachete. Vicepreședintele Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev, a declarat că decizia Washingtonului de a nu trimite Ucrainei sisteme de rachete capabile să lovească ținte rusești este „rezonabilă”.
SUA nu vor furniza rachete cu rază lungă de acțiune
Medvedev a scris pe canalul său Telegram că Rusia ar fi atacat deciziile lui Biden. „Biden a spus că SUA nu vor furniza Ucrainei sisteme de rachete capabile să atace Rusia. În caz contrar, atunci când vor ataca orașele noastre, Forțele Armate Ruse și-ar îndeplini amenințarea și ar lovi în centrul acestor decizii. Ce urmează, nu mai e nevoie să explic..."
Aceasta vine după ce președintele Biden a anunțat că SUA nu vor furniza Kievului sisteme avansate de rachete cu rază lungă care să poată ajunge în Rusia. Oficialii ucraineni le-au cerut aliaților sisteme cu rază mai lungă de acțiune, inclusiv Multiple Launch Racket System, sau MLRS, care pot trage un baraj de rachete la sute de mile distanță.
„Nu vom trimite în Ucraina sisteme de rachete care atacă Rusia”, a spus Biden reporterilor după ce a ajuns înapoi la Casa Albă după un weekend în Delaware. Biden nu a exclus să furnizeze vreun sistem de arme specific, ci, în schimb, părea să pună condiții cu privire la modul în care ar putea fi utilizate. Biden și echipa sa lucrează la un nou pachet de echipamente militare și este de așteptat să fie anunțat în zilele următoare.
Biden vrea să ajute Ucraina să se apere, dar s-a opus furnizării de arme pe care Ucraina le-ar putea folosi pentru a ataca Rusia. Mii de oameni au fost uciși în Ucraina și alte milioane au fost strămutate de la invazia rusă din 24 februarie, pe care Moscova o numește „operațiune militară specială”.
Lupta cu forțele ruse
Administrația lui Biden și aliații americani au fost din ce în ce mai dispuși să ofere Ucrainei armament cu rază mai lungă de acțiune, inclusiv obuziere M777, în timp ce Kievul se luptă cu forțele ruse cu mai mult succes decât au prezis oficialii serviciilor de informații.
Dar serviciile de informații americane au avertizat și despre riscuri tot mai mari, în special având în vedere o nepotrivire între ambițiile aparente ale președintelui rus Vladimir Putin și performanța armatei sale.
Ucraina a început să primească rachete antinavă Harpoon din Danemarca și obuziere autopropulsate din Statele Unite, a declarat sâmbătă ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, potrivit Mirror.co.uk.