Rusia solicită Statelor Unite să nu furnizeze Ucrainei arme cu rază lungă de acțiune, precum lansatoarele HIMARS. Viceministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Riabkov, a vorbit din nou despre posibilitatea utilizării armelor nucleare în cazul în care existența statului va fi amenințată. Lansatoarele de rachete de tip HIMARS au devenit coșmarul trupelor rusești, loviturile acestora distrugând ținte militare aflate la mare distanță de linia frontului.
Viceministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Riabkov , a dat de înțeles că Moscova ar putea folosi armele nucleare, conform doctrinei sale militare. Astfel, armele nucleare vor fi folosite în cazul în cazul unei amenințări la adresa existenței statului rus.
„Am avertizat în mod repetat SUA cu privire la consecințele care ar putea urma dacă SUA continuă să inunde Ucraina cu arme (…) SUA se apropie foarte mult de a deveni parte în conflict”, a spus Serghei Ryabkov (foto).
El a avut o intervenție la televiziunea de stat, unde a avertizat că „a mai rămas o marjă foarte îngustă care separă SUA de a deveni parte la conflict”. Oficialul de la Kremlin a subliniat că Rusia își va împinge ofensiva în Ucraina până când își va atinge toate obiectivele.
Viceministrul de Externe al Federației Ruse a menționat că doctrina militară a Moscovei prevede că posibilitatea folosirii armelor nucleare în cazul unei agresiuni împotriva Rusiei și a aliaților săi care implică arme de distrugere în masă, sau a unei agresiuni care implică arme convenționale care amenință însăși existența statului rus.
„Avertizăm SUA să nu facă măsuri provocatoare, cum ar fi livrările de arme cu rază mai lungă de acțiune. Este un drum către nicăieri, plin de consecințe grave, a cărui responsabilitate va reveni în întregime Washingtonului”, a spus oficialul rus
Rusia se teme de rachetele HIMARS
Forțele militare ruse au suferit pierderi grele pe frontul din Ucraina din momentul în care Statele Unite au livrat lansatoarele de rachete multiple de tip HIMARS. Aceste echipamente milirare au întărit capacitatea de lovitură a armatei ucrainene. Kievul le-a folosit pentru a distruge infrastructura cheie și alte ținte militare situate în spatele frontului.
Sistemele montate pe camioane lansează rachete ghidate de GPS capabile să atingă ținte de până la 80 de kilometri (50 de mile) distanță. În plus sunt ușor de operat și greu de surprins de contrabateria rusă.
Lansatoarele HIMARS pot trage și cu rachete care ating ținte situate până la o distanță de 300 de kilometri, respectiv 186 de mile. Până acum, autoritățile americane s-au abținut să ofere Ucrainei rachete cu rază mai mare de acțiune dat fiind că acestea ar permite armatei ucrainene să lovească zone din interiorul Rusiei.