Rusia a testat o nouă rachetă hipersonică despre care Putin spunea că ar face parte dintr-un sistem de arme care poate evita scuturile americane. Testarea sa a confirmat calitățile armei care pune NATO pe jar.
Momente istorice în Rusia. Autoritățile au testat noua rachetă de croazieră hipersonică „Zirkon”. Arma a lovit o țintă terestră aflată la peste 350 de km depărtare și a avut o vitează de șapte ori mai mare decât cea a sunetului, potrivit Ministerului Apărării. Racheta Rusiei reprezintă o problemă serioasă pentru NATO. Nu poate fi interceptată de niciun instrument.
Rusia a testat noua racheta hipersonică. Putin e mulțumit de rezultate
Ministerul rus al Apărării a testat, luni, 19 iulie, noua rachetă hipersonică Zirkon, o armă pe care NATO o percepe drept o serioasă problemă - și din cauza faptului că nu poate fi interceptată de niciun instrument.
Șeful de stat rus, Vladimir Putin, a promovat arma ca fiind parte a unui sistem de rachete unice în lume. Amintim că, în anul 2018, Putin a anunțat dezvoltarea unei noi generații de rachete supersonice. Președintele a precizat atunci că ele ar fi capabile să evite scuturile anti-rachetă produse de SUA, iar, în prezent, se arată mulțumit de rezultatele arătate de noua armă.
Calitățile armei au fost confirmate. Are o viteză de șapte ori mai mare decât cea a sunetului
Noua rachetă a fost lansată de pe nava Amiral Gorshkov din Marea Albă. Arma a lovit o țintă terestră aflată la o distanță de peste 350 de kilometri, în apropierea coastei Mării Barents. Viteza acesteia este de șapte ori mai mare decât cea a sunetului, potrivit Ministerului rus al Apărării.
„Caracteristicile tactice și tehnice ale rachetei Zirkon au fost confirmate în timpul testelor”, se arată în comunicatul Ministerului rus al Apărării, potrivit Reuters.
Calitățile noilor rachete rusești au fost puse sub semnul întrebării de unii specialiști occidentali, însă cert este că noua armă reprezintă o problemă pentru NATO întrucât este imposibilă de detectat.
Noua rachetă hipersonică, un pericol pentru NATO?
Colonelul rus, Mikhail Khodaernok, a afirmat că sistemele actuale de distrugătoare de rachete au fost concepute pentru a neutraliza rachetele de croazieră supersonice, precum cele purtate de navele de război mai vechi ale Rusiei, dar care nu pot contracara amenințări hipersonice. „Având în vedere viteza foarte mare a acestei rachete anti-navă, sistemele antirachetă ale unui potențial inamic, vor fi ineficiente din cauza timpului de reacție. Cu alte cuvinte, nu aveți timp să reacționați, deoarece nava este lovită imediat după detectarea rachetei.”
Oficialii ruși nu au dezvăluit public când va avea loc producția, însă racheta hipersonică Tsirkon este așteptată să intre în funcție în anii următori, a spus National Interest.