Rusia a renunțat la planurile de redeschidere a unei conducte de gaze care ar fi ajutat Europa

Sursa foto: Arhiva EVZ

Rusia a abandonat planurile de redeschidere a unei conducte care putea trimite gaze naturale în Europa. Decizia Gazprom, o firmă controlată de stat, va face mai multe state să se confrunte cu probleme privind gazele pentru această iarnă.

Gazprom a explicat cum conducta Nord Stream 1 va rămâne închisă din cauza unei scurgeri la turbina principală cu gaz, deși Siemens Energy - care deservește de obicei turbinele - a spus că o astfel de scurgere nu ar trebui să împiedice funcționarea. Atât Europa, cât și Consiliul Național de Securitate al SUA au acuzat Rusia că folosește gazul ca „armă împotriva consumatorilor”.

Creșterea prețurilor

Dar mai devreme, președintele Consiliului European, Charles Michel, a promis: „Folosirea gazului ca armă nu va schimba hotărârea UE”. Prețurile gazelor au crescut cu 400% din august anul trecut.

Vineri, miniștrii de finanțe din G7 au convenit să impună un plafon de preț la exporturile rusești de petrol pentru a îngreuna finanțarea invaziei Ucrainei. În ciuda faptului că a vândut mai puțin petrol de la începutul războiului, Rusia a câștigat cu 600 de milioane de lire sterline mai mult din vânzările de petrol în iunie decât în ​​luna anterioară, din cauza prețurilor vertiginoase determinate de război.

Cancelarul britanic, Nadhim Zahawi, a declarat că plafonul prețului va aduce stabilitatea globală a prețurilor, care va „proteja cetățenii noștri de șocurile privind prețurile petrolului de anul viitor”. El a adăugat: „Va însemna că Putin nu poate profita de prețurile excesiv de ridicate la petrol”.

Sancțiuni mai dure pentru Moscova

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care a cerut sancțiuni mai dure împotriva Rusiei, a declarat că această mișcare „nu numai că va limita fluxul de petrodolari și euro gaz către Moscova, ci și va restabili dreptatea pentru toți europenii, pe care Rusia încearcă să-i șantajeze cu prețuri umflate artificial pe piața energiei”.

Dar fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, a scris pe Telegram că Moscova va riposta prin întreruperea completă a livrărilor către Europa, spunând: „Pur și simplu nu va exista gaz rusesc în Europa”. Germania, una dintre cele mai dependente de energia rusă, s-a pregătit pentru o reducere a aprovizionării cu gaze, iar autoritatea de reglementare a rețelei a avertizat cetățenii și industria să reducă consumul, potrivit Sky News.