Rusia a luat Google în vizor. Sunt anunțate sancțiuni drastice. Care sunt nemulțumirile Moscovei

Google. Sursă foto: Denis Linine | Dreamstime.com

Rusia intenționează să sancționeze gigantul Google pentru informațiile despre războiul din Ucraina difuzate pe platforma YouTube. Acestea nu sunt pe placul Moscovei, care le descrie drept „falsuri”, motiv pentru care amenință cu măsuri punitive.

Agenţia Federală pentru Supravegherea Comunicaţiilor din Rusia, Roskomnadzor, a anunțat că intenționeză să ia măsuri punitive împotriva Google. Oficialiul organismului de supraveghere a comunicațiilor s-a arătat nemulțumit de felul în care sunt reflectate, pe platforma YouTube informațiile despre războiul din Ucraina. Reprezentanții Roskomnadzor susțin că au fost difuzate „falsuri” cu privire la invazia trupelor rusești și la atrocitățile comise de acestea.

Roskomnadzor a transmis că printre măsurile adoptate se va interzice publicitatea platformei și a resurselor sale de informații. Se consideră că a fost încălcată legea rusă.

Organismul de supraveghere susține că YouTube este pe cale să devină „una dintre platformele cheie care răspândește falsuri (imagini false) despre cursul operațiunii militare speciale a Rusiei pe teritoriul Ucrainei”, după cum transmite agenția de presă Reuters. Astfel, prin imaginile postate, susține organul de reglementare ar fi fost „discreditate” trupele rusești care au invadat Ucraina. YouTube a blocat mass-media rusă finanțată de stat să folosească platforma la nivel global.

Pe de altă parte, Roskomnadzor a promis că nu va bloca YouTube dacă va respecta cerințele cenzurii militare rusești. Până acum, YouTube a ignorat cererea acestui organism de a elimina peste 10.000 de materiale pe care regimul de la Moscova nu le dorește a fi difuzate și pe care le caracterizează ca „extremiste”.

Sursa foto: 14640829 © Sebastian Czapnik | Dreamstime.com

Media occidentală este interzisă în Rusia

Încă din primele zile ale invaziei rusești din Ucraina, organismul de supraveghere al comunicațiilor din Rusia a restricționat accesul la site-urile mai multor organizații media independente. Este vorba, în special, de acele publicații care au reflectat războiul din Ucraina altfel decât și-ar fi dorit Vladimir Putin.  Între instituțiile media interzise în Rusia se numără BBC și Deutsche Welle. Acestea au fost acuzate că ar fi răspândit „informații false” despre războiul din Ucraina.

De asemenea, a fost interzis accesul la rețelele de socializare Facebook și Instagram. Măsura a fost luată sub pretext că Facebook cenzurează mass-media ruse şi că încalcă drepturile cetăţenilor ruşi, în contextul actualului războiului din Ucraina.

Mai multe publicații și posturi de televiziune independente din Rusia au decis să-și suspende activitatea în contextul noilor reglementări de cenzură impuse de Moscova. Orice încălcare a noilor reglementări este pedepsită cu ani grei de pușcărie, astfel că jurnaliștii au preferat să-și oprească activitatea.