Discuții la nivel global despre rețeaua 5G. Mesajul dur lansat de Pompeo

Discuții la nivel global despre rețeaua 5G. Mesajul dur lansat de Pompeo

Cazul Huawei este adus de americani pe ordinea de zi a summitului NATO care se desfășoară în aceste zile la Londra. În acest context, ieri, Mike Pompeo, secretarul de stat american, le-a cerut ţărilor europene să nu permită companiilor cu legături cu China să le construiască reţele de comunicaţii 5G. Nu este prima dată când Statele Unite acuză faptul că echipamentele Huawei ar putea fi utilizate de Beijing pentru activități de spionaj.

Pompeo a acuzat din nou giantul tehnologic Huawei că ar fi instrumentul spionajului chinez. Compania Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicații din lume, este monitorizată atent în Occident, din cauza relațiilor cu instituțiile guvernamentale din China.

Secretarul de stat american a afirmat că Huawei este implicată deja în spionaj în țări precum Cehia, Polonia și Olanda, respectiv că a furat proprietate intelectuală de la competitori străini în Germania, Israel, Marea Britanie și Statele Unite, fiind acuzată de corupție în ţări ca Belgia, Algeria și Sierra Leone.

Înaintea conferinței globale asupra tehnologiei care urmează să aibă loc astăzi, la Bruxelles, Mike Pomepo a avertizat că liderii europeni trebuie să ia în considerare înainte de toate securitatea țărilor lor, atunci când oferta de implementare a noului sistem vine din China. El a punctat faptul că rețelele 5G vor atinge în curând fiecare aspect al vieții, inclusiv infrastructura vitală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este crucial ca țările europene să nu predea controlul infrastructurii lor vitale giganților tech ai Chinei, ca Huawei și ZTE care, spune administrația Trump, permit serviciilor de intelligence ale Chinei să le acceseze datele, a mai punctat Pompeo într-un interviu acordat revistei Politico, arată Rador.

Ce spune Iohannis despre tehnologia 5G

Amintim că în urma vizitei avute la Washington în luna august, președintele României, Klaus Iohannis a anunțat, într-o declarație de presă ce a urmat întâlnirii cu Donald Trump, următoarele: ”De altfel, cu ocazia vizitei, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între cele două guverne privind tehnologia 5G, având în vedere importanța securității rețelelor de comunicații wireless de generația a cincea pentru asigurarea prosperității, dar și a securității naționale. (…) Nu în ultimul rând, l-am asigurat pe Președintele Trump că România va rămâne un partener strategic și aliat de încredere al Statelor Unite ale Americii în regiune, în Uniunea Europeană și la nivel global”.

Președintele României a punctat faptul că în țara noastră ”se pregătește o procedură publică pentru asta (n.r. – tehnologia 5G) și eu cred că toată lumea dacă am avea mai multe oferte, inclusiv, sigur, din partea americană. Aici este vorba, însă, de firme private, care vor veni și noi sperăm să se întâmple acest lucru. Însă Memorandumul nu se referă la o anumită companie, ci este un memorandum care clarifică câteva criterii de transparență, de compatibilitate cu statul de drept, și așa mai departe”.

Iohannis a mai explicat că în acel punct al discuțiilor nu s-a discutat ”cu nume și prenume” despre o anume companie (n.r. Huawei). Amintim  și că în luna iunie, Guvernul a adoptat Strategia 5G pentru România, ceea ce plasează țara noastră alături de 12 state dezvoltate care au lansat strategii 5G, printre care Austria, Danemarca, Franța, Germania și Italia.