Runda hotărâtoare Clinton-Obama

Runda hotărâtoare Clinton-Obama

Totul sau nimic. Asta înseamnă alegerile primare de mâine, din Pennsylvania, pentru candidata la învestitura democrată pentru Casa Albă, Hillary Clinton.

Devansată de rivalul său Barack Obama, care a reuşit până acum să obţină un număr mai mare de delegaţi, Hillary Clinton are nevoie de o victorie cu un scor cât mai bun cu putinţă, comentează AFP. Dacă nu-şi va reduce considerabil dezavantajul în faţa adversarului său, Pennsylvania va fi statul în care Hillary îşi va vedea năruit visul de a ajunge în Biroul Oval.

Delegaţii sunt atribuiţi în mod proporţional, iar pentru a-l ajunge din urmă pe Obama, Clinton are nevoie de cel puţin 65% din voturi în următoarele zece etape ale alegerilor primare. Trebuie remarcat însă faptul că, în cursul celor circa 40 de consultări electorale care au avut loc până acum, Hillary Clinton nu a obţinut acest scor decât o dată, în Arkansas.

O victorie detaşată în Pennsylvania i-ar aduce însă mai multă credibilitate în faţa superdelegaţilor şi, astfel, mai multe şanse să-i convingă pe aceştia că poate să-l înfrângă pe republicanul John McCain. Cei circa 800 de superdelegaţi au libertatea de a vota orice candidat, iar voturile lor sunt decisive pentru obţinerea învestiturii din partea partidului. Schimbare de ton

Ne puteți urmări și pe Google News

În ultimele săptămâni, tonul adoptat de cei doi rivali a devenit tot mai aspru. Tabăra lui Clinton subliniază că, deşi a câştigat în mai puţine state, a câştigat în cele mari, care vor conta în cursa prezidenţială - New York, New Jersey şi California. Hillary mizează pe faptul că alegătorii democraţi îl vor sancţiona pe Barack Obama pentru recentele sale afirmaţii referitoare la „înverşunarea“ americanilor din oraşele mici, care „se agaţă de religie sau de arme“, supăraţi din cauza lipsei locurilor de muncă.

Chiar şi aşa, fostul consilier al preşedintelui George W. Bush, Karl Rove, arhitectul celor două campanii electorale victorioase ale actualului şef al Casei Albe, consideră că Hillary Clinton nu mai poate schimba mersul lucrurilor. „Problema ei nu este atacarea lui Obama, ci momentul“, a declarat Rove pentru „Sunday Times“. „A fost mulţumită de sine la început şi l-a subestimat“, a adăugat Rove.