Ruleta randamentelor la asigurarile de viata

Ruleta randamentelor la asigurarile de viata

Castigurile obtinute in 2006 au fost de pana la 16,6% in cazul produselor destinate clientilor cu apetit de risc ridicat.

Asigurare de viata, dar nu doar atat: si o investitie care creste de la un an la altul. Acestea sunt produsele de asigurare unit link, oferite pe piata autohtona de cateva companii de profil: ING, Allianz Tiriac, Aviva, Ardaf, Asirom, Interamerican si, mai recent, de Generali.

Cum functioneaza

Clientul contribuie anual cu o suma. O parte din aceasta se duce pe polita de asigurare, care acopera riscuri precum deces, invaliditate, iar restul banilor sunt investiti de societatea de asigurare. Modul in care acestia vor fi plasati, numai in depozite si obligatiuni sau si in actiuni, decide asiguratul.

De obicei, reprezentantii asiguratorilor prezinta potentialilor clienti mai multe scheme de investitii. Decizia este luata de viitorul asigurat, in functie de apetitul de risc.

Cei care nu vor sa-si asume riscuri aproape deloc opteaza ca partea cea mai mare a banilor lor sa fie plasata in depozite, obligatiuni, titluri de stat. La polul opus se afla cei care sunt dispusi sa riste mult pentru a avea sansa de a obtine randamente mult mai mari. Acestia opteaza ca suma cea mai mare de bani sa fie plasata in actiuni.

Strategii de investitii

Oferta societatilor de asigurare difera si in privinta structurii produselor destinate clientilor cu apetit ridicat de risc, de exemplu, dar si in privinta strategiilor de investitii in actiuni.

Produsul oferit de ING clientilor care au cel mai ridicat apetit de risc presupune investirea unui sfert din bani in actiuni. Societatea plaseaza banii asiguratilor pe bursa autohtona.

Pentru titlurile listate la Bursa de Valori Bucuresti au optiunea si alte societati de asigurare in cazul produselor care presupun investirea banilor clientilor in instrumente cu venit variabil: Aviva si Ardaf, de exemplu.

In schimb, la Allianz Tiriac, in cazul produsului destinat clientilor cu cel mai mare apetit de risc, aproape toti banii clientilor pot ajunge sa fie investiti in actiuni, doar un procent de cel mult 5% fiind investiti in instrumente cu venit fix (depozite, obligatiuni).

In plus, Allianz Tiriac investeste in titluri listate la burse externe: actiunile tranzactionate la bursele din UE reprezinta 45%, cele de pe bursele americane - 25%, in timp ce pe pietele emergente este plasat un procent de numai 10%.

Ce randamente au avut in 2006

Politele de asigurari de viata cu componenta investitionala le-au adus posesorilor randamente de pana la 16,6% in 2006. Acest randament a fost obtinut de Aviva in cazul produsului destinat clientilor cu cel mai ridicat apetit de risc si care au preferat investitiile in instrumente autohtone: jumatate in actiuni cotate la BVB si cealalta jumatate in obligatiuni.

Produsul Aviva a fost lansat la inceputul lui februarie 2006. Anul trecut, ING a obtinut pentru clientii sai un randament de 10,8% in cazul clientilor cu cel mai ridicat apetit de risc. Investitiile in actiuni sunt de 25% in cazul acestei polite oferite de ING.

Compania Ardaf a obtinut un randament apropiat pentru asiguratii cu cele mai mari inclinatii catre investitiile riscante: 10,6%. Banii celor care aleg produsul Ardaf sunt investiti in procent de 70% in actiuni.

Randamentul obtinut de Allianz in cazul asigurarii in care si 100% din banii clientilor sunt investiti in actiuni a fost de 7,9%, ponderea mare de titluri tranzactionate pe piete mature aducand castiguri mult mai mici. In acelasi timp, investitiile in actiuni pe bursele mature prezinta riscuri mai reduse in comparatie cu cele tranzactionate pe piete in curs de dezvoltare.

Randamentele obtinute de societati in cazul produselor concepute pentru clientii cu apetit de risc scazut sau foarte scazut au fost mult mai mici: de la 4,67% la 6,6%. Ultimul randament a fost obtinut de ING Asigurari de Viata, pe un produs care presupune investitii numai in instrumente cu venit fix.

Cel mai mic randament a fost obtinut de Aviva, investind tot in instrumente cu venit fix. Performantele produselor nu pot fi judecate dupa randamentele obtinute intr-un singur an, acestea fiind investitii pe termen lung.

Ne puteți urmări și pe Google News