Rudel Obreja va fi cercetat sub control judiciar

Rudel Obreja va fi cercetat sub control judiciar

Curtea de Apel Bucureşti a decis să înlocuiască arestul la domiciliu în cazul fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja cu controlului judiciar. Obreja este acuzat că i-a cerut un milion de euro lui Sorin Ovidiu Vîntu.

Prin decizia judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti (CAB), Rudel Obreja trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat. De asemenea, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box nu are voie să plece din Bucureşti fără încuviinţarea prealabilă a instanţei şi este obligat să anunţe dacă îşi schimbă locuinţa. "Să se deplaseze doar la sediul Ligii Profesioniste de Box din Bucureşti, la sediile SC Euro Plus International SRL din Bucureşti, magazine alimentare şi farmacii din raza sectorului 2 Bucureşti sau unităţi spitaliceşti din Bucureşti", sunt alte obligaţii impuse de instanţă lui Rudel Obreja.

Arestat la domiciliu

Măsura vine după ce tot Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 5 martie, ca Rudel Obreja să fie arestat la domiciliu. Anterior, din 5 februarie, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box a fost arestat preventiv, în dosarul în care este cercetat pentru trafic de influenţă. Potrivit Mediafax, Rudel Obreja spunea, în 13 februarie, că denunţătorul din dosarul său este Sorin Ovidiu Vîntu, iar cauza ar fi urmarea unei "înscenări" a acestuia. El arăta că a fost ameninţat cu moartea de către Sorin Ovidiu Vîntu. "Cu moldovenii lui a spus că îmi ia gâtul", afirma fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box (FRB).

Ne puteți urmări și pe Google News

Prețul lui Rudel

Potrivit DNA, în perioada noiembrie 2013 - ianuarie 2014, Obreja a pretins de la un denunţător un milion de euro. În schimbul banilor, susţin anchetatorii, fostul preşedinte al FRB "a lăsat să se creadă că are influenţă asupra judecătorilor din completul învestit cu soluţionarea unui dosar aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, astfel încât îi va determina să pronunţe o hotărâre favorabilă denunţătorului". Hotărârea avea în vedere judecarea recursului declarat de denunţător, în calitate de inculpat în respectiva cauză penală, împotriva unei soluţii de condamnare la pedeapsa închisorii. Rudel Obreja a pretins ca 200.000 de euro din suma cerută să-i fie dată înainte de pronunţarea hotărârii, iar diferenţa, după obţinerea soluţiei favorabile, potrivit procurorilor anticorupţie. "Pentru a conferi credibilitate promisiunilor sale, Obreja Rudel a susţinut că persoanele pe lângă care îşi exercita influenţa i-au transmis denunţătorului, prin intermediar, că va obţine cu certitudine o hotărâre favorabilă dacă va solicita amânarea cauzei pentru un termen de judecată ulterior intrării în vigoare a 'noului cod' (cu referire la data de 1 februarie 2014, când au intrat în vigoare NCP şi NCPP)", a mai arătat DNA.

Golănașul condamnat definitiv

Recursul din dosarul denunţătorului a fost soluţionat anterior datei de 1 februarie 2014 şi a fost respins, astfel încât hotărârea de condamnare la pedeapsa închisorii cu executare a rămas definitivă. În 24 ianuarie, Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la doi ani de închisoare cu executare în dosarul favorizării lui Nicolae Popa - condamnat în 2006 în legătură cu prăbuşirea FNI. Rudel Obreja a fost în faţa procurorilor anticorupţie şi în dosarul galei "Campion pentru România", fiind audiat în legătură cu organizarea meciului în care Lucian Bute a boxat cu francezul Jean-Paul Mendy, în 2011.